Un guvern compromis din fașă

Ca și data trecută când cu primul cabinet Ponta și acum, la desemnarea cabinetului prezent s-au petrecut gafe. Gafe inacceptabile. Inpardonabile. Incredibile și inexplicabile. Penibile. Care, este drept, s-au corijat la timp dar nu fără a lăsa o umbră groasă de grotesc. Cum adică, tu prim-ministru, să spui că nu ai citit Cv-ul unui ministru propus? Păi, atunci cum l-ai propus dacă nu îl cunoști? Cine ți l-a băgat pe gât? Conducerea superioară de la Bruxelles, cine? S-a parcurs un lanț caragialean al slăbicinilor. Cum? Mai ales că nu era ceva ”din mers”, știa de mult că va fi premier, doar omiinformatul Băsescu a spus-o. Era ceva istoric. La urma- urmei, cum poți arăta tu Premierul Cioloș o așa de crasă neglijență, neștiință, să nu zic prostie și superficialitate?

Iau doar cazul ministrului viitor fost al sănătății. Nu sunt musai de acord cu presa care a sărit imediat pe om, publicând o poză ”compromițătoare” cu posibilul demintar în chiloți. Nu, în chiloți căutând să nu fie prins într-un adulter, sărind pe fereastra mîndrei cu hainele la subțioară , ci o poză cu omul pozând ca reclamă la o pereche de chiloți. O poză tehnică. Nimic cormpromițător. Nimic indecent. Iaca un ”job”, cum se spune mai nou la poale de Carpați. O meserie, scuzați expresia vetustă… Nu asta e rău.

Pe mine alceva mă îngrijora. Cum a putut premierul să desemneze un ins, medic , care are 28 de ani. Ce trecut professional are? Un om care a lucrat în străinătate 3 ani, de nu greșesc și numai unul singur în România? Ce știe el despre sistemul medical de la noi? Ce-i putea învăța el pe ceilalti? Medici emeriți, cu experiență, doctorate, practică, somități, chirurgi de renume mondial, ce? Dau un exemplu notoriu: ce-ar avea dr Arafat de învățat de la omul acesta? Repet, e plină țara de somități, cum mama dracu a fost găsit chiar acest tânăr. Al cui e? Cine-l susținea și de ce? Da, e tânăr. Tenocrat. Dacă e precum ceilalți din cabinet, nu e technocrat… Sau o fi technocrat dar oare numai atât e de-ajuns? Un tânăr poate fi ministru al sănătății, dar chiar orice tânăr? L-am mai avut ca ministru de externe pe tânărul Adrian Cioroianu. Dar suferă comparație? Omul are o carieră liniară, are expertiză în istorie, în probleme externe, diplomație, e un intelectual, are merite juvenile. Dar domnul ăsta cine e? Asta e răspunderea pe care euro-impusul premier Cioloș și-o asumă? Asta e respecful față de tinerii care au ars și au declanșat mișcarea de stradă care a impus un nou govern? Tehnocrat. Aiurea! Responsabil? Aiurea ! Ce technocrat? Este doar o soluție superficială de tranziție, un compromis impertinent făcut tot de politrucii versați ai României.Credeați că am scăpat de politruci? Aiurea!

O batjocură. Și, asta s-a văzut în neseriozitatea cu care euro-impusul premier Cioloș a vrut –  în zilele acestea când încă mai mor tineri de la Colectiv – să pună dregător șef la Sănătate un ageamiu cu caș la gură. De la acest rateu, incomensurabil de început, al Premierului, eu nu voi mai crede nimic din ce va înfăptui el. E déjà compromis. De de azi încolo, știm cam la ce să ne așteptăm de la Dacian Cioloș și tehnocrații lui… La nimic. Sau, numai la ce i se impune dinspre Înalta Poartă de la Bruxelles…

Aferim bre, Daciene !