Vinarte
Din Moggio Udinese,familia a emigrat in Romania dupa Primul Razboiu mondial.. Sergio Faleschini,o viata de succese dar Friuli i-a ramas sculptat in inima. Sergio Faleschini ,cu toate ca s-a nascut in Romania,poarte in inima Moggio Udinese.Bunicii si tatal au emigrat dupa Primul Razboi mondial si s-au stabilit in Romania,unde Sergio a studiat Economia si Comertul international si ulterior Dreptul In 1967,proaspat absolvent,a fost repartizat la Bucuresti intr-o Societate specializata in comertul international cu produse alimentare,dupa numai 5 ani a fost promovat Director,Ulterior s-a transferat la Paris unde a activat in diverse societati ,Faro Paris,Transcomint –Paris. O pasiune profunda i-a unit pe tatal si fiul Sergio,accea pentru pamant si vin.Datorita lui –sublinia Sergio Faleschini-am iubit pamantul si vinul de cand ma stiu.Tatal mei impreuna cu unchiul meu au cumparat 2 hectare de terenunde,au plantat primii butasi de vie.Tatal meu era foarte mandru de via lui,ne ducea mereu cu el sa vedem plantatia si se lauda glumind,ca el produce cel mai bun vin din lume.Daruia prietenilor sticle,aplicand o eticheta cu anul si doua vorbe „ vinul meu„ Celor din familiei si prietenilor spunea mereu „ Acesta este sangele pamantului„ Atata pasiune nu putea sa se piarda.astfel Sergio in 1998 a fonda societatea sa ; Vinarte. La Paris,impreuna cu doi amici,un francez si un italian au decis sa intreprinda o noua aventura in Romania,datorita cunostintelor perfecte pe care le stapanea in aceasta Tara si de potentialul sau viticol.Au investit mult,cumparand de la fostele Ferme de Stat,trei domenii,dintre cele mai apreciate din Romania.Mehedinti,un amfiteatru splendid amfiteatru spre Dunare,Samburesti in preajma raului Olt si Dealu Mare,cea mai buna reguine viticola destinata producerii vinului rosu; in total 4oo hectare. << A trebuit sa refacem complet toate podgoriile -continua Sergio-,centrele de vinificatie si tot restul.Atatea sacrificii care au fost recompensate dupa 5 ani de munca asidua,cand vinurile Prince Matei,Prince Mircea si Soare au inceput sa fie apreciate,atat pe piata nationala cast si pe piata internationala.Cele trei domenii au fiecare o identitate proprie,produc vinuri albe sirosii,proveniti di soiuri autochtone ca feteasca neagra,negru de Dragasani,Novac,tamaioasa romaneasca si internationale ca; merlot,cabernet sauvignon,riesling,sauvignon alb>> << Romania –explica Faleschini- este o natiune cu o lunga traditiei in cultura viei dar renasterea viticulturii romanesti a redemarat, practic din anii 90.Dupa o perioada de productie de slaba calitate,datorita investitiilor straine,plantarii de de butasi nobili si cu dotarea centrelor cu tehnologie moderna,s-a reusit ,dupa 15 ani de lucrari intense,a se impune pe piata interna si internationala,cu vinuri elaborate si de mare calitate Elementul esential al acestui succes este „terroir„-ulbogat si fertil.Sergio Faleschini este ,putin italian,friulan,roman si francez.Dar ce prevaleaza?<< Sunt nascut in Romania,am trait 26 de ani in Franta,care a devenit tara mea de adoptie.Sunt cetatean italian rezident in Franta,amo mo;lto questo paese e as fi putut devenii cetatean francez dar ,na simt italian de sange si friulan in inima.Prietenilor miei francezi le spun ca Franta ar fi cea mai frumoasa tara din lume daca n`ar fi existat Italia>> Stransa legatura cu Friuli domina continuu in casa Faleschini<