Pagina de Bușteni

COMUNICAT

 

Sâmbătă, 17 decembrie 2016, a avut loc a II-a ediţie din seria  de conferinţe pe teme de educaţie muzicală organizate de Centrul Cultural “Aurel Stroe” cu sprijinul domnului prof. Marin Guşter şi a domnului ing. Horia Bârlenu. Tema acesteia a fost legată de sărbătorile de iarnă “Tradiţii româneşti şi universale. Colinde de Crăciun şi de Anul Nou.”

După ce domnul profesor Marin Guşter a prezentat informaţii legate de obiceiurile de iarnă, au urmat audiţii muzicale, proiecţii video şi exemplificări practice interactive: Corul elevilor de la şcolile din Buşteni condus de domnul profesor Marin Guşter, a cântat colinde traditionale de Crăciun. Lor li s-a alăturat şi grupului coral “Sostenuto” al Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni după care au fost prezentate proiecţii video cu colinde interpretate de corul “Madrigal” şi proiecţii video cu orchestra condusă de Andre Rieu interpretând colinde din repertoriul internaţional.

Tot sâmbătă dupăamează, Asociaţia “Şcoala altfel” a organizat o serbare cu copiii de la cercurile aplicative şi cu elevi de la şcolile din Buşteni. După momentele artistice prezentate de copii a venit şi Moş Crăciun pentru a-I răsplăti cu daruri.

Luni, 19 decembrie 2016, Teatrul “Act” a prezentat, pe scena Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, piesa “Absolut” în regia lui Alexandru Dabija, cu actorul Marcel Iureş. Piesa este o adaptare după povestea “Ivan Turbincă” de Ion Creangă.

Marţi 20 decembrie 2016, la ora 16.00 copiii de la cursul de dans sportive vor susţine, şi ei, un spectacol demonstrativ de dans în care părinţii, dar şi alţi spectatori, vor putea să le urmărească evoluţia.

Vineri, 23 decembrie 2016, la ora 18.00, Emy Drăgoi şi Grand Orchestra (peste 25 de muzicieni) vor susţine, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, un concert de jazz intitulat “Christmas Jazz”. Alături de Emy Drăgoi vor cânta cunoscuţii jazzmani Raluca Drăgoi, Lucian Maxim, Robert Cina, Samy Daussat şi Marius Nicolae, precum şi talentata actriţa Medeea Marinescu, de data aceasta în calitate de cântăreaţă de jazz. Spectacolul este oferit tot de Primăria oraşului Buşteni şi dedicat sărbătorii Crăciunului.

 

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă colectivul Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni urează tuturor colaboratorilor şi spectatorilor noştri Crăciun fericit şi un An Nou 2017 cu pace,împliniri şi bucurie.

 

LA MULŢI ANI !

 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI

fe4licitare-craciun-2016 afis-christmas-jazz absolut-marcel-iures marcel-iures marcel-iures-in-piesa-absolut

 


28 Noiembrie 2016

COMUNICAT

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

SĂRBĂTORITĂ LA CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” BUŞTENI

 

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” a avut loc un „Concert cameral” în cadrul Stagiunii Muzicale Buşteni 2016. Au concertat chitaristul Bogdan Găzdac – profesor de chitară la Palatul Copiilor din Ploieşti, bass-baritonul Octavian Tudose şi pianistul Mihai Nichita. În program au fost abordate lucrări de J.S. Bach, G.F. Haydn, W.A. Mozart, R. Schumann, Francesco Taregga, Fernando Sor , Pascal Bentoiu, Nicolae Bretan şi alţii. 

Pe data de 01 Decembrie 2016, la ora 10.30 Fundaţia „ Pro Piano – România ” împreună cu Muzeul Naţional „George Enescu” vor prezenta, la Centrul Cultural „Aurel Stroe ” din Buşteni, un recital, dedicat Zilei Naţionale a României, în cadrul unui Mini-Festival aflat la a VI-a ediţie. Îşi dau concursul tineri compozitori şi interpreţi din Bucureşti, Cluj, Galaţi, Sibiu şi Tulcea, laureaţi ai Concursului şi Festivalului „Pro Piano – România ”. În program vor fi abordate lucrări din repertoriul românesc, universal şi compoziţii în primă audiţie.

Tot joi, 01 Decembrie 2016, cunoscutul Grup umoristic „Vouă„, va susţine spectacolul „Reţeta de râs„, o comedie reţeta Adrian Fetecău, cu Jean Lemne, Andrei Necula, Vlad Jipa, Florin Nan, Ovidiu Mihăilescu, Dan Caramihai şi Adrian Fetecău. Spectacolul este oferit de Primăria oraşului Buşteni şi dedicat Zilei de 1 Decembrie.

Sâmbătă, 03 decembrie 2016, ora 18.00, la Centrul Cultural „ Aurel Stroe„  se va vernisa o expoziţie colectivă avându-i ca expozanţi pe prof. Tănase Mocănescu cu pasteluri, David Burcea cu desene şi Isabel Bănică cu goblen.

Vernisajul va fi urmat de o seară de muzică şi poezie „ Leru-i, Doamne ler…„  cu colinde interpretate vocal şi la  chitară de Ion Bănică şi copiii Karina Toescu, Maria Goran şi Ştefan Iordan şi poezii recitate de Isabel Bănică.

 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI

afis-principal

untitled

dscn5565

dscn5568

dscn5569

 

 


25 Noiembrie 2016

Ziua Naţională a României, la Bușteni, se va constitui într-un minunat cadou pentru turişti şi localnici

 

Ziua de 1 Decembrie – sărbătoarea naţională a tuturor românilor – va fi în acest an marcată într-un mod semnificativ, cu totul special, la Buşteni. Momentele marcante ale acestei zile vor debuta la ora 9:30 cu o depunere de coroane de flori la Monumentul “Ultima Grenadă” a caporalului  Muşat, edificiu amplasat în faţa gării din localitate. Acest important moment va fi urmat de o slujbă religioasă oficiată la faţa locului de un sobor de preoţi. De faţă vor fi prezente oficialităţi ale oraşului Buşteni, precum şi un numeros public.

Trebuie remarcat faptul că 1 Decembrie 2016 va constitui pentru oraşul Buşteni un eveniment cu totul deosebit. Trenul regal va opri pentru prima dată la peronul gării din localitate, la orele 10:30. Din vagoanele garniturii trenului regal vor coborî alteţele lor regale Principesa Margareta şi Principele Radu. Aceştia vor fi întâmpinaţi pe covorul roşu, în cadrul unei ceremonii festive, de către Emanoil Savin. Cu acest prilej, alteţele lor vor participa la o serie de evenimente marcante pe măsura acestei mari sărbători a poporului român.

În continuare, alteţele lor regale vor fi însoţite de către primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin până la Brașov. Acesta a fost invitat de Principesa Margareta şi Principele Radu să le fie alături într-o călătorie de o solemnitate aparte cu trenul regal.

Înncepând cu orele 17:30 va avea loc încă un eveniment deosebit în viaţa oraşului Buşteni, și anume aprinderea iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă, în parcul central al orașului. Instalaţiile luminoase din acest an care vor fi montate la Buşteni vor da acestor sărbători un aspect cu adevărat feeric datorită faptului că reprezentanții administrației locale s-au străduit să vină şi mai mult în întâmpinarea aşteptărilor, atât a cetăţenilor, cât şi a turiştilor care vor vizita orașul. Nu vor lipsi nici surprizele plăcute, iar personajele din desenele animate îi vor încânta pe cei mici pe tot parcursul sărbătorii.

De la orele 18:00, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” va avea loc un spectacol umoristic intitulat mai mult decât sugestiv “Reţeta de râs”. Acesta este prezentat de către îndrăgitul grup comic “Vouă”, regia fiind semnată de maestrul Adrian Fetecău. Toate aceste manifestări organizate de Ziua Națională a României se constituie într-un cadou pentru turiști și localnici. 

afis


21 Noiembrie 2016

COMUNICAT

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016, pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni a avut loc spectacolul de teatru „Bunica la Istanbul” de Dinu Grigorescu – autor şi regizor.Din distribuţia piesei au făcut parte actori amatori din Buşteni şi Sinaia reuniţi în cadrul Trupei de Teatru Satiric „Zamora”. Spectacolul a fost realizat de Fundația „Spirit Românesc Pro-Arte şi Caritate” în colaborare cu Centrul Cultural „Aurel Stroe” care a asigurat spaţiul de repetiţie precum şi logistica necesară. Publicul a reacţionat pozitiv la scenele comice interpretate de actori care, ţinând cont de statutul lor de amatori, au jucat destul de bine, cu atât mai mult cu cât au avut la bază un text valoros.

Vineri, 25 noiembrie 2016, la ora 12.00, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” va avea loc o conferinţa pe tema „Siguranţa pe internet”. Conferinţa este organizată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova şi face parte dintr-o campanie organizată la nivel naţional fiind adresată utilizatorilor de servicii de internet, în special copiilor şi adolescenţilor care sunt mai vulnerabili la atacurile informatice.

Sâmbăta, 26 noiembrie 2016, ora 18.00, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” va avea loc un „Concert de cameră” în cadrul Stagiunii Muzicale 2016 de la Buşteni. Vor concerta chitaristul prof. Bogdan Găzdac – profesor la Palatul Copiilor din Ploieşti, bass-baritonul Octavian Tudose şi pianistul Mihai Nichita. În propgram vor fi lucrări de J.S. Bach, G.F. Haydn, W.A. Mozart, R. Schumann, Francesco Taregga, Fernando Sor , Pascal Bentoiu, Nicolae Bretan şi alţii. 

 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI


 

15 Noiembrie 2016

Eveniment muzical de excepţie:

Corul academic „Divina Armonie” a încântat publicul din Buşteni

 

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, începând cu orele 18.00, publicul prezent în sala de spectacole s-a delectat cu arii din lucrări celebre, susținute de Corul Academic ”Divina Armonie”, condus de Paula Ciuclea. Din programul serii au făcut parte muzicalul „My Fair Lady” de Frederick Loewe, faimoasa operă „Carmen” de Georges Bizet sau „Infelice, e tuo credevi” din  opera  “Ernani”, al cărui autor este notoriul Giuseppe Verdi.

Evenimentul a fost organizat de Primăria orașului Bușteni, în cinstea aniversării a 19 ani de existență a Corului ”Divina Armonie”. Au răsunat lucrări de Johann Strauss, Giaccomo Puccini, Franz Lehar sau Pietro Mascagni. La finalul reprezentației, toți membrii corului au primit din partea lui Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni, câte un buchet de trandafiri tricolor.

Corul ”Divina Armonie” este un ansamblu artistic format din studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de muzică din ţară şi de peste hotare, aflându-se sub tutela fundaţiei „Cavalerii Daciei” Club Unesco Bucureşti. Obiectivele acestei formaţii muzicale de o notorietate aparte sunt deosebite şi vizează promovarea culturii muzicale naţionale şi universale, precum şi consacrarea tinerelor talente ce reuşesc să se înscrie în spectrul muzicii vocale, camerale şi simfonice.

Directorul general al acestui ansamblu este distinsa doamnă profesor Paula Ciuclea. Domnia sa a fost prima doamnă din România medaliată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu distincţia “Crucea Maria Brâncoveanu” în 16 august 2014 cu prilejul aniversării a 300 de ani de la martiriul familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Realizările muzicale alfate în repertoriul corului academic “Divina Armonie” sunt impresionante. De aceea considerăm că trebuie menţionată în acest context punerea în scenă a unor lucrări muzicale ample, alături de orchestre de prestigiu cum ar fi cea a Filarmonicii din Giurgiu, din Piteşti şi din Târgovişte. S-au executat cu mare măiestrie şi au fost aplaudate de către publicul meloman la scenă deschisă lucrări ai unor maeştri de talie internaţională, cum ar fi W.A. Mozart, G.Verdi, G.Rossini. Colaborarea cu muzica reprezentativă a Ministerul Apărării Naţionale şi cu orchestra de estradă “Angely’s” a fost una deosebit de fructuoasă, constând în numeroase concerte susţinute la Studioul „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române, Teatrul Naţional, Sala Palatului, Sala Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi în Piaţa Sfatului din Braşov.

d81_9607_resize

d81_9724_resize

 


7 Noiembrie 2016

COMUNICAT

 

 Săptămâna care a trecut, în perioada 02 – 06 noiembrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, s-au desfăşurat lucrările celei de-a V-a ediţii a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”. Participanţii – coregrafi, instructori de dans şi dansatori din diferite zone etnografice ale ţării – au luat parte la wrkshop-urile  prezentate de maeştrii coregrafi Gabriela şi Marin Hossu din Ardeal, zona Sălaj, Nicuşor Iancu din Bărăgan zona Ialomiţa şi Marian Rusu din Bărăgan zona Brăila.

Vineri şi sâmbătă, 04 şi respectiv 05 noiembrie, au fost prezentate două spectacole folclorice deschise publicului: vineri, un „Spectacol folcloric eveniment” susţinut de către ansamblurile şi dansatorii participanţi la colocviu şi sâmbătă un „Spectacol folcloric” susţinut de către Ansamblul Folcloric „Plaiuri Muscelene” din Câmpulung Muscel, coregraf Puiu Tarbă şi Ansamblul Folcloric „Datina Turdeană” din Turda-Cluj, coregraf Ioan Cuc.

În deschiderea spectacolului de vineri, Ansamblul „Imago Mundi”, aflat într-un turneu naţional, a prezentat recitalul „Izvor George Enescu” cu „Rapsodiile române”, muzică tradiţională şi folclor urban interpretate în stil propriu, într-o formulă inedită de sextet format din flaut, oboi, vioară, violoncel, chitară şi percuţie.

Joi 10 noiembrie 2016, la ora 18.00 la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni va avea loc un spectacol de teatru oferit de Primăria oraşului Buşteni intitulat „Sufrageria mă-sii de viaţă”, o producţie a lui  Alexandru Bundea după texte de Teodor Mazilu, cu actorii Luminiţa Borta, Dan Ivănesei, Dan Andrei şi Alexandru Bindea.

Sâmbătă, 12 noiembrie, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, Fundaţia „Cavalerii Daciei” – Club UNESCO va prezenta un spectacol muzical cu Corul „Divina Armonie”. În program vor fi interpretate arii şi coruri celebre din cele mai frumoase opere, operete, şi musicall-uri din creaţia universală.

 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI

 

divina-armonie

dscn5299

dscn5312

dscn5325

dscn5350

dscn5444


31 Octombrie 2016

COLOCVIUL NAŢIONAL „COREGRAFIA DANSULUI TRADIŢIONAL ASTĂZI”

(Buşteni Ediţia a V-a 2016)

 

În zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 29 şi 30 octombrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni, a avut loc Cuncursul Naţional de Dans „D’Aor Grand Prix“.

În cadrul concursului s-au întrecut peste 400 de dansatori amatori cu vârste cuprinse 4 şi 17 de ani în cadrul diverselor categorii de dansuri: dans clasic, contemporan sau fantezie clasică, dans de caracter, dans de cabaret şi muzicall, dans oriental şi indian, dans inspirat din coregrafiile MTV. Lupta a fost strânsă şi de înaltă ţinută, ceea ce făcut ca concursul să se transforme într-o adevărată sărbătoare a graţiei şi a expresivităţii coregrafice. Au fost acordate multe premii constând în diplome, medalii şi trofee iar cei mai buni au fost recompensaţi cu câte o tabără de pregătire în Bulgaria şi la Năvodari.

Sâmbătă, 29 octombrie, în pauza dintre dansuri, pe parcursu a două ore, Fundaţia „Remember Enescu” a organizat şi prezentat un recital instrumental cu tineri muzicieni, membri ai fundeţiei, sub genericul „Ambasadorii muzicii”. Au fost prezentate lucrări reprezentative din repertoriul muzical universal şi românesc în variante solo, şi formaţii de duo şi trio instrumental (vioară, pian, flaut, clarinet şi fagot).

Începând de miercuri, 02 noiembrie şi până duminică 06 noiembrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, va avea loc cea de a V-a ediţie a Colocviului Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astăzi”, o manifestare de maximă importanţă menită să contribuie la conservarea zestrei coregrafice tradiţionale a poporului român. În fiecare ediţie, în cadrul colocviului sunte reuniţi coregrafi, dansatori şi ansambluri din diferite zone etnografice ale ţării cu scopul de a organizeaza prezentări şi studii practice de dansuri populare din zonele respective; La prezenta ediţie vor fi prezentate dansuri din Ardeal, zona Sălaj, din Bărăgan zona Ialomiţa şi din Bărăgan zona Brăila. Este minunat ce fac aceşti oameni, purtători ai zestrea folclorice româneşti, care se transformă în ştafete vii predând generaţiilor viitoare aceste bogăţii strămoşeşti, pentru că, dacă în cazul altor valori ale patrimoniului cultural naţional se pot găsi mijloace materiale de conservare şi transmitere  (cărţi, obiecte de artă şi meşteşugăreşti, portative etc) în cazul dansului popular conservarea şi transmiterea acestor valori nu este posibilă decât printr-o activitate de mecenat iar aceşti oameni îşi asumă acest rol.

În cadrul acestei manifestări vor fi organizate şi două spectacole folclorice pentru public la care intrarea va fi liberă: Un „Spectacol folcloric eveniment” susţinut vineri 04 noiembrie la ora 19.00, de către ansamblurile şi dansatorii participanţi la colocviu şi un „Spectacol folcloric” susţinut sâmbătă 05 noiembrie 2016 tot la ora 19.00, de către Ansamblul Folcloric „Plaiuri Muscelene” din Câmpulung Muscel, coregraf Puiu Tabără şi Ansamblul Folcloric „Datina Turdeană” din Turda-Cluj, coregraf Ioan Cuc.

 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI

afis-colocviu

dscn5284

dscn5233dscn5279

dscn5214

 


26 Octombrie 2016

EMANOIL SAVIN OCUPĂ PRIMUL LOC PE LISTA PENTRU SENAT

Ne mai desparte foarte puţin de alegerile parlamentare, un moment electoral cu o importanţă deosebită, de care depinde drumul pe care se va înscrie ţara noastră în următorii patru ani din punct de vedere politic, social, administrativ ş.a.m.d. Miza acestui scrutin este una covârşitoare mai ales ţinând cont de situaţia actuală, iar cetăţenilor chemaţi la urne le revine uriaşa răspundere de a discerne şi de a-i mandata prin vot pe acei candidaţi pe care-i consideră că au atât demnitatea, cât şi capacitatea să le reprezinte interesele în Senat şi în Camera Deputaţilor.

Întrunit luni, 24 octombrie a.c. în ședință plenară la Bușteni, Comitetul Executiv al PSD Prahova a stabilit lista cu propuneri pentru alegerile parlamentare pentru Senat și Camera Deputaților ce vor avea loc pe 11 decembrie 2016. În urma votului celor 42 de membri prezenți, Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni, se regăsește pe primul loc pe lista PSD pentru funcția de senator, lucru care vine să confirme încă o dată implicarea politică consecventă a acestuia, cât şi încrederea de care se bucură în rândurile partidului politic din care face parte.

În momentul de faţă Emanoil Savin se află deja la cel de-al patrulea mandat ca primar al oraşului Buşteni, lucru care spune multe despre activitatea desfăşurată de acesta pe multiple planuri. A devenit deja de notorietate drumul ascendent pe care Buşteniul a început să se înscrie încă de la începutul exercitării funcţiei de primar de către Emanoil Savin. Domnia sa nu a ezitat nici o clipă să-şi canalizeze eforturile pentru ca Buşteniul să devină un oraş apreciat pe multiple planuri. Iar acest lucru reiese foarte clar din modul în care urbea s-a dezvoltat în ultimii ani.

Exemplele implicării primarului Emanoil Savin pe diverse planuri – social, edilitar, administrativ, cultural etc. – sunt multiple şi de aceea ne vom rezuma la a scoate în evidenţă doar câteva dintre acestea care au reuşit să facă din Buşteni un oraş în care calitatea vieţii cetăţenilor are un nivel din ce în ce mai ridicat şi pe care turiştii au început să-l caute în fiecare an din ce în ce mai tare. În momentul de faţă Buşteniului nu-i poate contesta nimeni calitatea de Capitală Culturală de Vară. Acest lucru se datorează multitudinii evenimentelor specifice organizate în acest oraş, cum ar fi Zilele Culturii, la Centrul Cultural Aurel Stroe, la care participă, an de an, oameni de artă, muzicieni, actori renumiţi etc.

Una din locaţiile superbe ale Buşteniului este, fără îndoială, Castelul Cantacuzino. Aici sunt organizate periodic concerte extraordinare, foarte apreciate atât pe plan intern, cât şi internațional, denumite “PRAHOVA CLASSIC NIGHTS". La aceste evenimente muzicale participă vedete de prim rang ale Teatrului Bolshoi din Moscova. Nu lipsesc, de asemenea, nici valoroasele expoziții de artă plastică care adună un public numeros sosit din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării şi chiar din străinătate. De remarcat că pe simeze au fost expuse lucrări ale unor nume uriaşe din arta plastică mondială, precum Salvador Dali, Van Gogh sau Marc Chagal.

Primarul Emanoil Savin este, în acelaşi timp, şi un mare iubitor al sportului şi de asemenea un promotor al manifestărilor de acest gen. Ca rezultantă a acestui fapt Buşteniul a devenit şi Capitala Sporturilor. Aici s-a desfăşurat Gala Atletismului Românesc, Gala Alpinismului Românesc, Jocurile Mării Negre pentru Veterani. În plus de asta, tot Buşteniul se poate lăuda şi cu denumirea de Capitala Sporturilor Montane din România, aici întrecându-se sportivi valoroşi în cadrul Campionatului Balcanic de Alergare Montană, organizat în parteneriat cu Federația Română de Atletism, competiție la care au participat reprezentanți din 15 țări.

Învăţământul şi ştiinţa este un capitol care a fost, la rândul lui, prezent în permanenţă în atenţia lui Emanoil Savin. Astfel, Buşteniul şi-a căpătat şi binemeritatul renume de Capitală a matematicii, aici organizându-se cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). În acest an, competiția a reunit 143 de fete, din 38 de țări, din Europa și celelalte continente.

 

Candidatura pentru funcţia de senator vine ca o continuare firească a vieţii politice, dar şi a implicării în plan edilitar-administrativ a primarului Emanoil Savin. Evident, în momentul în care va fi mandatat prin vot de către alegători să ocupe un fotoliu în Senatul României, Buşteniul nu va avea decât de câştigat. La fel şi cetăţenii, care şi-au dat deja de multă vreme seama că domnia sa este omul de care atât ei, cât şi oraşul au mare nevoie pentru o dezvoltare durabilă pe viitor şi pentru o creştere continuă a calităţii vieţii locuitorilor.

 


25 Octombrie 2016

Comunicat

D’AOR GRAND PRIX

CONCURS NAŢIONAL DE DANS LA BUŞTENI

EDIŢIA A II-A

 

Sâmbătă, 22 octombrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe“, în cadrul Stagiunii Muzicale 2016 de la Buşteni, a avut loc un „Recital cameral“ ai cărui protagonişti au fost violonista Mioara Moroianu şi pianistul Viniciu Moroianu. Virtuoşii muzicieni au susţinut un program cu lucrări din repertoriul romantic – Sonata nr.1, în minor, op.105 de Robert Schumann şi Sonata în mi bemol Major, op.18 de Richard Strauss – precum şi din repertoriul românesc contemporan – sonata de Irina Odăgescu-Ţuţuianu şi „Balada“ lui Mihai Moroianu (tatăl pianistului).

Din lipsă de public, spectacolul de teatru programat pentru data de vineri, 21 octombrie, nu a mai avut loc.

În zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 29 şi 30 octombrie 2016, la Centrul Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni, se va desfăşura Cuncursul Naţional de Dans „D’Aor Grand Prix“.

D’AOR Grand Prix reprezintă cel mai important concurs pentru coregrafii şi dansatorii amatori din Romania deoarece premiile obţinute sunt marca înregistrată (singurele de acest gen din Romania) şi pot propulsa pe deţinători la cele mai frumoase festivaluri din Europa.

Festivalul – Concurs – D’AOR Grand Prix – este, din 2016, un eveniment C.I.D-UNESCO şi se regăseşte pe Agenda Consiliului Internaţional al Dansului, unde Asociaţia Multiculturala Dans Art Open este membru oficial.

În cadrul concursului se vor întrece dansatori cu vârste cuprinse 4 şi 24 de ani organizaţi pe 5 categorii de vârstă:  Kinderi – Preşcolari (4-6 ani), Mini  (7-9 ani), Copii  (10 – 13 ani) , Juniori – Gimnaziu (14- 18 ani) , Seniori-Liceu (19 – 24 ani) şi vor fi prezente următoarele categorii de dansuri: dans clasic / contemporan sau fantezie clasică,  dans de cabaret / muzicall, dans oriental şi/sau indian şi dans inspirat din coregrafiile MTV. În concurs vor fi atât evoluţii solo cât şi pe grupe sau minigrupe.

La concurs vor participa şcolile şi cluburile de dans particulare, asociaţiile culturale şi de tineret, unităţile de învăţământ, centrele culturale, palatele copiilor,ş.a. Concursul se adreseaza tuturor dansatorilor amatori din Romania indiferent de vârstă. 

CENTRUL CULTURAL „AUREL STROE” – BUŞTENI

afis-dans

dscn5198

 

 


19 Octombrie 2016

File din viața Bușteniului – Sport

Emanoil Savin a premiat foste glorii ale Boxului mondial

Săptămâna trecută, Circul "Globus" din București a găzduit gala ”CAREUL DE AȘI”, în cadrul căreia Viorel Simion l-a avut ca adversar pe spaniolul Andoni Gago Lopez, suparanumit "El Macho", desemnat challenger de versiunea profesionistă IBF. În aceeași gală, care a fost transmisă și de Pro TV sub genericul "Noaptea Campionilor", au fost urmăriți "la lucru" alți doi boxeri, ambii neînvinși în carieră, ambii campioni mondiali la tineret: Bogdan Dinu și Flavius Biea!

Unul dintre momentele cele mai emoționante ale galei a fost apariția în ring a două foste mari glorii ale boxului nostru amator. Ca și în reuniunea pugilistică "CAREUL DE AȘI", derulată în martie 2016 tot la Circul "Globus", firma organizatoare, King Promotion și Primăria Orașului Bușteni, au continuat să aducă în prim plan sportivii care au scris istorie în nobila artă! După ce în martie au primit distincții 10 foști mari boxeri ( Ion Alexe, Alec Nastac, Mircea Simon, Francisc Vastag, Leonard Doroftei, frații Dorel și Marian Simion, Mihai Leu, Adrian Diaconu și Lucian Bute), acum a venit rândul lui Calistrat Cuțov și Daniel Dumitrescu.

Calistrat Cuțov are un palmares impresionant, din 400 de meciuri disputate pierzând doar 14, cucerind medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 1968, titlul european din 1969 și medalia de argint continentală în 1971. Daniel Dumitrescu, elevul lui Calistrat la Clubul Dinamo, a fost vicecampion olimpic în 1988 și vicecampion european în 1989. Calistrat Cuțov a primit un frumos trofeu, "in memoriam" și pentru fratele său, Simion,un alt mare campion al boxului (vicecampion olimpic și mondial, triplu campion european).

Premierea a fost făcută în ring de Primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin și Președintele King Promotion, Sorin Florea. În cuvântul său, Emanoil Savin a subliniat: "Îmi face mare plăcere să particip la această festivitate emoționantă! Chiar vorbeam cu domnul Calistrat Cuțov, înainte de gală, că toți marii boxeri ai țării noastre, în anumite perioade, au ales să se antreneze la Bușteni, oraș de care-i leagă amintiri dragi, mulți dintre ei ajungând în ultimii ani cetățeni de onoare ai urbei! Și pe viitor, Bușteniul, aflat în plină dezvoltare, inclusiv din punct de vedere al utilităților sportive, îi va aștepta cu drag pe competitorii noștri de frunte pentru a le fi gazdă primitoare în pregătirea viitoarelor performanțe!".

11

21 

gallery


 

19 Octombrie 2016

 

Comunicat

Am un comunicat venit de  la Centrul cultural  „Aurel Stroe“ Buşteni, de  la d Constantin Spurcaciu, directorul  instituției. unde  sâmbăta, 15 octombrie a avut loc, în cadrul celei de-a II-a ediţie a evenimentului "Together for better", un spectacol organizat de Asociaţia „Down Plus România“ în care şi-au dat concursul copii şi tineri cu sindromul down, membri ai diferitelor asociaţii de profil din ţară, copii de la Asociaţia „Şcoala Altfel“ precum şi invitaţii lor: cântăreaţa de muzică populară Mirela Pârvu, Grupul de Folk al Asociaţiei „Suflet Transilvan“ din Braşov şi cântăreaţa de muzică pop Andra Gogan cu trupa Amicii. Spectacolul a fost interactiv, la realizarea lui fiind antrenat şi publicul din sală.

Vineri, 21 octombrie Teatrul Particular Braşov va prezenta o spumoasă comedie, monolog, interpretată de talentata actriţă braşoveană Dorina Roman. Piesa este o adaptare după Tudor Muşatescu realizată de Sorin Misirianţu şi a mai fost jucată pe scena  centrului cultural din Buşteni la Zilele Culturii.

Sâmbătă, 22 octombrie în cadrul Stagiunii Muzicale 2016 de la Buşteni, virtruoşii muzicieni, violonista Mioara Moroianu şi pianistul Viniciu Moroianu vor susţine un „Recital cameral“ în cadrul căruia vor interpreta trei sonate ale lui Robert Schumenn, Irina Odăgescu-Ţuţuianu şi Richard Strauss, precum şi „Balada“ lui M. Moroianu.

dscn5138

 

 


19 Octombrie 2016

Pagina de Bușteni

Viața ca viață

Prezența mea, fie și la odihnă aici, la poalele Caraimanului, nu mă poate opri din meserie. Mă plimb prin oraș//stațiune, admir lucrurile nemaipomenite făcute de oamenii de aici, de Consiliul local și de celebrul primar Emanoil Savin și mă mir că și în România unele lucruri se pot face. Dar, dincolo de viața ca viață mai există și alte vieți. Una spirituală religioasă, alta culturală, alta sportivă, toate impuse de impetuosul primar care nu prididește să fie prezent la spectacolele de teatru, la concertele simfonice sau, ca fost sportiv de performanță, să paticipe efectiv, să joace adică, la meciurile de fotbal sau să dea premii la galele de box…în calitatea sa de mare fan al acestui sport și de…naș al campionului Lucian Bute.

Cu aportul substanțial al conducătorilor depatamentelor de resort – dna Adriana Vâjeu de la Primărie și dl director al Centrului Cultural Aurel Stroe, Constantin Spurcaciu – vom încerca, așadar, ca la această rubrică dedicată activităților cultural –sportive din Bușteni să aflăm amănuntele mici care fac lucruri mari.

Veți observa ușor efervescența culturală, menținută tot timpul anului. Căci, Bușteni nu e o stațiune sezonieră. Tocmai această permananță cultural, concerte, piese de teatru, expoziții, comemorări,simpozioane, concursuri de muzică clasică instrumentală sau vocală, rock, folk, literatură, epigrame etc.

Ei, bine, toate astea indrituiesc pe buștenari să se considere un soi de Capitală europeană de vară a culturii…și nu sunt deloc departe de realitate. Desigur, proporțiile unei capitale culturale cum fu Sibiul, cum e Timișoara, le sunt cunoscute, dar intensitatea acestor manifestări e demnă de un mare centru cutural, care dogorește, arde, arde… precum noaptea pulsează lumină dinspre Crucea Caraiman.

Am numit pagina aceasta informativă ”Pagina de Bușteni”, adoptând și simbolul Crucii Caraiman.

”Pagina de Bușteni”, căci aici s-a făcut prima fabrică de hârtie românească. Din bușteni s-a făcut ea… la Bușteni s-a făcut ea…

George Stanca