Tabăra de creație „George Stanca” de la 2 Mai

In 2015 după vernisarea la Mangalia a unei expoziții a doamnei Camelia Luca și după discuțiile cu soții Luca, Lucian fiind coleg cu George la FR Lupte lui George Stanca îi vine ideea de a înființa o tabără de pictură la 2 Mai Complexul Sailor, proprietate a familiei Luca, un loc splendid aproape de mare. Prin bunăvoința familiei se organizează prima tabără în septembrie 2015 când participă Elena și Ion Drăghici, Mariana Gavrilă, Florentin și Irina Vesa, Gabriela și Marian Crângașu, Lena și George Stanca. George se simte bine în prezența lor, scria zilnic în blog și la sfarșitul taberei scrie poezia

TOAMNA LA 2 MAI

Tristețea se dospește a despărțire
Scoate prin nori încet duioase lire
Regretă vara ce-a trecut – un strop de rai
Când toamna ne mângâie la Doimai.

Albastrul mării parcă s-a închis
O poartă ce se trage-n paradis
Din valuri tu Veneră ce-mi răsai
Când vine toamna-ncet peste Doimai

Razele moi și blânde nasc zefire
Ne-a mai rămas un cer de plumb iubire
Plângem amar cu nu pleca – mai stai
Căci, iată, vine toamna la Doimai

Prietenii se-mbată de durere
Iubirile se sparg în emisfere
Ca-n Magdeburg se rup trase de cai
Dragoste pică frunza la Doimai

Apocalipse vin spre omenire
Diluvian ne paște-o despărțire
Și între noi se pune moartea ,vai!
Iubito-a căzut toamna pe Doimai!

 

Lucrările lor au fost expuse la Muzeul de Artă Constanța într-o expoziție organizată câteva luni mai târziu cu ajutorul doamnei Doina Păuleanu o bună prietenă a lui George.

 

A doua ediție are loc în 2016 cu participarea pictorilor din Ardeal, Asociația pictorilor de la Târgu Mureș și cu soții Crângașu, iconarii cum le zicem noi, pictori de biserici, care au pictat o mică capelă în mijlocul complexului.

Anul acesta s-a organizat a 3-a tabără în perioada 2-8 septembrie cu participarea unui nr de 10 persoane Victoria Cornelia Dedu, Marinela și Alexandru Măntescu, Ana Rus, Mariana Gavrilă, Florentin și Irina Vesa,Gabriela și Marian Crângașu, Lena Stanca. S-a pictat, s-a făcut plajă, s-au vizitat împrejurimile Lacul Limanu și portul de bărcii, Vama Veche cu tinerimea și înghesuiala de pe plaja, unii s-au dus la Balcic și nu a fost uitată plaja din jurul casei lui Buculei pe care am descoperit-o în 2015. „La Buculei” cum a fost botezată plaja cu stâncile ei. Seara la terasa imensă s-au depănat amintiri și lipsea George să-i incite pe toți cu curiozitatea și întrebările lui.  

În memoria lui George se va numi Tabăra de creație „George Stanca”.

La sfârșitul taberei s-a organizat o expoziție în cadrul complexului cu lucrările pictorilor și sculptorilor. Alături au fost cărțile lui George, un tablou cu portretul și poezia Toamna la 2 Mai și suplimentul Click. Irina Vesa, compozitoare, mezina taberei a citit poezia lui George. Participanții au primit diplome, cărțile lui George, suplimentul Click și flori. Familia lui George Stanca a fost prezentă prin Vasile Boldea Colcear din Iași care a recitat poezia lui George Tramvai târziu, familia Nicoleta și Mircea Boldea Colcear din Constanța, familia Nela și Vasile Boldea din București și Lena Stanca. S-au depănat amintiri despre George, toți participanții fiind prieteni de-ai lui, au mulțumit gazdelor, Asociația Socio Culturală Tomiris, familiei Luca, Alinei Ghencea, pentru condițiile create, pentru felul cum au fost primiți artiștii. S-au făcut propuneri pentru dezvoltarea taberei, pentru înființarea unui Centru cultural, un alt Balcic și cu speranța că vor reveni.  Mulțumim și noi pentru tot.