Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Cu o oarecare întârziere, un poem disperat rămas de ieri pe care nu prea am avut curajul să-l las vederii. Totuși…

Coșmar

…și, fugeam, și fugeam cu o veste înghițită și-ascunsă-n valea gâtlejului fugeam. pe drumuri prăfuite. cu picioarele goale. prin râurile învolburate ale țării. urcam pe dealuri. poteci de munte. cărări virgine. drumul caprelor negre. pavat cu stâncă. bătută de vânturi. prin sate de basme. cu femei îmbrăcate-n fote și iie. bărbați așezați sub cușme. mari. grele și negre. care-i făceau uriași și înfricoșători. și fete-mbujorate. cu părul lung. sub marame-nflorate. și care-mbujorate-ți dădeau apă rece. de izvor. dintr-un urcior de pământ. o cană cu vin pelin. lapte de capră. din ibrice cu coada lungă din aramă. carafe din sticlă. transparentă. mare de un kil…

…și fugeam și fugeam… cu vestea-n gâtlej… femeile care-mi ieșeau în cale. cu apă. mă îndemnau. mă îmbiau la merinde. eu nu. mă grăbeam. să duc vestea-n cetate. vestea ascunsă. în valea gâtului. treceam bărăgane uscate. cu dropii încălecate. mari cât casa. alergau ca nebunele. contra vântului. care ducea cu el praf și pulberi. coceni rupți. știuleți împinși de vântoasă. alergau pe câmp. ca șobolanii. și hârciogii înfometați.

în toamnă am străbătut o nuntă. cu miri frumoși. cu vin nou. și țuică de prune cu artane de găină. fleică de porc. sarmale de arome pădurenești. mere ionatane. ce te-mbată. mai rău ca vinul. cu pită albă. arsă la cuptoare mari.cu jar. cu berbeci la proțap.

fugeam printre roiuri de albine. cătându-și locul. și rostul. pustnici cu îngerii deasupra. îngeri cu pustnicii la picioare. oameni singurateci cătându-și siguratecele lor muieri. cuci pribegi. cuce cătând cuiburi. pentru ouăle pruncilor lor. păunițe pozând prin largi poene. ca niște prințese fugite din legende.

cimitire pustii. cruci smulse. căzute. ruinate de lucrarea nemiloasă a vremii. case pustiite de dușman. fântâni otrăvite de fugari. păduri populate.de fugari. corturi de pânză. și de pâslă. cu prunci dezgoliți. jucându-se cu puța-n țărâna patriei. focuri discrete. în buza codrului. ceaune în care fierb buruieni. vrăjitoare despletite. fecioare nebune. cu ochii ficși. violate de barbari.

Mărite Vodă. am mers atâta drum. am văzut atâtea frumuseți. atâtea grozăvii. am înghițit praf. atâtea verste. am scăpat cu viață. atâta viață. de fiarele pădurii. nesfâșiat. de boalele lumii. nedoborât. de apele învolburate. neînecat. de vipera vecină. nemușcat. de focul gheenei. nears. de dușmani neprins…

Acum sosit. epuizat. sfârșit. cu ultima suflare. Măriei Tale. I pak dau de Știre:

Țara asta nu mai are nicio șansă…