Steaua palidă, Rapid și Troika

football_PNG1082Am rămas dator  în a comenta meciul de Cupă Steaua – Baia Mare. Despre jocul steliștilor  numai de rău. Miserupiști, absenteiști. Momâi. Nu  meritau să câștige nici la loviturile de departajare. Maramureșenii – echipă exemplară. S-a epuizat, a  murit  pe teren cum aș vrea eu să văd Naționala. Fabulos  meciul. Plin de adrenalină. Spectaculozitate. Abnegație a localnicilor. Și, pe  un teren prost ca mai toate din Republică, demonstrând o tehnicitate ieșită din comun. Suficiența stelistă, din  păcate va ruina fotbalul nostru. Fiindcă, după Astra nicăieri nu prea  mai e nivel adevărat. Poate  la Tg Jiu. În rest, au căzut toate.

M-am uitat de două ori – luni și vineri – la Rapid, echipa aia din Liga II. Cu care  țineam și eu. Nu că  nu aș mai  ține taman acum la bătrânețe, dar cu patronatul ăla ca balaurul cu trei capete   sau ca troika – el , Ea, fiul ei  –  se  întrevede falimentul. Nu mai vreau să aud de ei. Când vor  pleca  mă voi întoarce  la eterna  mea iubire –  Rapid. Acum nu pot  să mă ating  de ea. E arestată…  Deși, ceva e. Trupa  arată că pare  oarecum încropită. Căci, din ea, un rapidist vechi  ca  mine îi mai știe pe Martin, Vasile și cam atât. A, și Draghia. Politica conducerii superioare… De  meciul disputant luni (1-1 la Rapid CFR Suceava )  nu zic  nimic.

Vineri  însă am văzut altă echipă, la Bacău. Glumind onomastic, ei cu Vraciu – Sacru, Drugă- Pungă și noi cu un N ‘Koyi. 3-0 e  un scor  lejer. La el a contribuit Iulian Popa, cu două goluri. Băiat cu care se pare Alexa n-are răbdare…

Ca și-n cazul Naționalei calificată la Euro, mă întreb ce face Rapidul dacă revine  în Liga I? Trăiește din drepturile TV? Vinde stadionul?

15032Rugby. Ce  bucurie să vezi acest sport la nivel mondial. Cu mult  peste fotbal. Care se spune de  o sută de ani că e un sport de gentelemani jucat de golani. Pe când fotbalul e  unul de golani jucat de gentlemani. Auzi tu spectatorule de fotbal? Să le spună arbitrul jucătorilor: ” bravo, excellent, felicitări, ați jucat această fază?” sau ” mulțumesc dlor, că ați degajat repede locul de placaj!”. SF, nene! Parcă-s basme de Petre Ispirescu, pe  onoarea  mea… Am pasiunea  onomasticii. La penultimul meci  RSA – Argentina, era  un  mijlocașul la grămadă  ”demiul de  mélé”- Pienar Rohan, nr 9. Un nume  internațional nu prea des văzut. Dar, pe care de câte  ori  îl aud  mă ia  un râs duios și de dor. Fiindcă,  la  o vreme primarul din Vințul de Jos – mai știți bancul moșii mei? –  era un rezonabil doctor în agricultură, om extraordinar,  școlit  în Franța, ecologist pe  nume Niki Pienar. O mai trăi? Cum ziceam, Pienar –  nume rar…