PĂREROLOGIA

Post-băsescismul

Se pare că starea ante-, pre-seismică a țării, se răsfrânge în social. Da’ rău de tot…Se creează o tensiune preelectorală idioată, inutilă. Era să zic de tip caragialesc, dar l-am depășit de mult pe nenea Iancu. De fapt, lucrurile s-au simplificat. Nu-l mai vor ei pe X primar, deși este sau vrea să fie? Pac, la pușcărie ! Pe vremuri era o expresie acoperitoare :” omor scuzabil”. Acum nu mai e omor, ci doar execuție. Vezi cazul Olguța Vasilescu la Craiova și Ludovic Orban la București ca să mă limitez la vârf. Dar sunt încă alții.

Eu am mirosul meu după experiența nefastă cu ”plagiatul”. Când au vrut să mă compromită și le-a ieșit. După pamfletele antibăsiste din Adevărul m-au trecut pe o linie inactivă politichește. Atunci victima principală Dinu Patriciu, căreia i-am fost loial degeaba, m-a trădat. Culmea, nu eu, cel care o putea face, ci el… M-au trecut de la „Adevărul„, la Editură, mi-au instrumentat cu multă măiestrie ”culpa” și apoi m-au pus la Click. Dar, mai întâi mi s-a desființat secția din Adevărul pe care o conduceam – reportaj. Nu pricepeam eu atunci de ce? Cum cel mai mare cotidian să nu aibă secție de reportaj, era o aberație ? Acum e limpede: pe mine mă vizau, personal. Eram singurul fraier din ”Adevărul care-l pamfleta pe Băse. Singurul idiot,bou și cretin, afirm eu despre mine. M-au retrogradat finalmente la Click,unde… acum mă simt, nu bine ci excelent la rubrica ”Scrisorile lui Stanca”. Portetistică ironico-satirico-moralizatore aplicată pe oamenii zilei ca personaje. Practic, exerciții de stil ce frizează și literatura, nu musai jurnalismul monden la zi.

Vorba lui Iorga, cea mai periculoasă pușcărie e aia în care începi să te simți bine. Exact: „Temnița cea mai de temut e aceea în care te simți mai bine.” Oricum, nu mă mai interesează politichiia.Am fost compromis și castrat de părerile-mi politice. Dar, nu e bine spus, am fost deposedat chimic, mi s-a inoculat o scârbă reală față de tot ce e politic.Sigur că asta se datorează calității personajelor. Nu, aici acum nu scriu un articol politic, băieți, ci un fragment autobiografic…

Acum, Stan…ca Pățitul fiind,văd cu durere un fenomen extrem de nociv. Perpetuarea băsismului. Dosariada inventată de el, a fost repede asimilată de factica politică. La fel, șantajul ordinar, vulgar, marinar va continua ca procedeu electoral cu mar succes. Băsescu nu mai e și totuși cred, simt că și-a pus oamenii la locurile potrivite tot lui. Spiritul lui Băse e încă activ și nociv. I-a plantat, diseminat în rețele care vor funcționa ani de zile. De la Johannis în jos și mai ales, paradoxal, pe filiera PNL, un partid auto-arestat și înșfăcat de refugiații pedeliști vinovați de atâtea rele aduse țării…Oamenii ăștia infiltrați nociv, letal în PNL, vor duce spiritul băsist mai departe și după dispariția sa fizică…lucru pe care, jur, nu i-l doresc.Până nu va plăti nenorocirile comise… inclusiv subsemnatului.

În isteria socială în care evoluăm, că tot amân povestea, se repetă lucruri vechi ale căror explicații îmi scapă. Cine leagă această stare semnalată aici de mine cu atmosfera generală, de alegeri care induce numai rele. Iată, cazul recent din com Stoenești-Argeș. Presa:

<< Măcel în Argeş. TRIPLĂ CRIMĂ din cauza BANILOR Publicat: Joi, 14 Aprilie 2016 08:00 // Actualizat: Joi, 14 Aprilie 2016 11:23 // Sursa: romaniatv.net 
Autor: Filip Stan

Măcel în Argeş, noaptea trecută. Trei oameni au murit după ce două familii de rromi s-au luat la bătaie din cauza banilor. Victimele sunt o fată de 17 ani, tatăl și bunicul ei. Toţi au fost înjunghiați de trei bărbați, care au fost prinși de polițiști la o oră după tripla crimă. Zeci de jandarmi, mascaţi şi agenți au fost mobilizaţi în zonă pentru a evita un nou scandal.

Scenele de groază s-au petrecut în toiul nopţii, la Stoenești. Cele două familii de țigani erau de ani buni în conflict, iar acum şi-au reproşat că au de luat banii unii de la alţii. Scandalul a degenerat, rromii s-au încăierat și au pus mâna pe cuţite. Trei dintre ei au fost ucişi.

Victimele sunt o fată de 17 ani, tatăl şi bunicul ei. Unul dintre cadavre a fost găsit în casă, iar celelalte două, pe uliţă. Potrivit unor surse judiciare, suspecții sunt un tânăr de 20 de ani, care anterior a avut o relație cu fata de 17 ani, fratele său de 24 de ani și tatăl celor doi, în vârstă de 48 de ani. Cei trei au fost prinși la câteva ore după comiterea crimelor, la un filtru rutier instituit de polițiști.În urma audierilor, anchetatorii urmează să stabilească gradul de implicare al fiecăruia dintre suspecți în comiterea faptelor.Citeste mai mult pe RTV.NET: https://www.romaniatv.net/tripla-crima-romi-stoenesti_286506.html#ixzz45tklOrhZ>>

 

Țiganiada lui Fane Spoitoru

Și asta se încadrează într-un scenariu demn de Țiganiada lui Budai -Deleanu. Căci, estimp, paralel cu evenimentele de la Stoenești -Argeș, au loc funeralii ”naționale” pentru Fane Spoitoru.

O mare figură interlopă a perioadei de început a Post-revoluției. Îl am în vedere pe Fane, fiindcă meseria de jurnalist m-a dus aproape de el. Am fost în Canada la el acasă. Ne-am întâlnit, am fost la un restaurant grecesc, am stat trei zile împreună, una la Toronto, două la Monteral. Apoi, prin București, am ajutat-o pe mama lui să-i găsească un avocat, pe ;eful Baroului!, după ce un grup de-ai lor o escrocaseră cu 3000 de dolari pentru asta. E de scris episodul cu Iulică Killerul și Casinoul Turn. Povestea cu Iulică și oamenii Camorrei cu care eu am stat o noapte la masă… marfă jurnalistică prețioasă.

Ba, eu am cules și publicat in revista VIP, al cărei director eram, ”Balada lui Fane Spoitoru”. Mi-a dat textul un lăutar pe care l-am găsit la o discotecă-n aer liber din Tei, al cărei patron era un anume Elvis… Fane era tot arestat. Am pus-o pe pagina întîi, balada. Apropo de arta populară, aflată în plină involuție, degradare și de folclorul orășeneasc, cred că era prima baladă autentică despre un ”haiduc” modern și contemporam.Numai că e una țigănească, să fie clar.

Ce vreau să relev, e faptul că înmormântarea lui ține trei zile.Muzică nonstop cu maneliști care se lamentează, plâng își smulg părul ; mese peste mese; o comună, Cernica, ocupată de ceremonie. Exotism autentic cu tona. Cum să nu prindă filmele cu ei, descoperiți ca eroi de către Kusturica pe muzica furată de Bregovici, care ne-a batjocorit nouă românilor, ditamai ”Ciocârlia” transformând-o în Kalașnikov… băga-l-aș…Fără ca nimeni să protesteze, măcar Ministerul (In-) Culturii. Numai eu, de atâta amar de ani de când latru, zgârii hărtia, hărțuiesc leaptopul, mârâi, latru la stele cu condeiul ca ardeiul. Aiurea,toți se axtaziază, boii,” bă, ce mișto este Bregovici!” Așa e, bă Blegovici…

Funeraliile lui Fane Spoitoru o desfășurare de forțe uluitoare. Reiterant – o demonstrație de forță, că la București, țiganii sunt o forță…