Cronik de krte
Ovidiu Scridon – un poet de muzică
Un diagnostic. Ovidiu Scridon e bolnav. De iubire. Cu frisoane grele de poezie. Cu frisoane grele de muzică. Fiindcă, la boala sa, Iubirea , Dumnezeu a mai pus două talente-de-tămăduire : poezia și muzica. Folk, îndeobște…
Poezia lui are o deformație celestă. E scrisă metric, geo-metric si-metric , tocmai spre a fi, musai de a fi… cântată. Nu pot spune însă nici că poemele lui ar fi pure texte de pus pe muzică. Fiindcă, la noi cuvântul ”text” s-a cam depreciat. Și l-a compromis acea muzică ușoară cu care folkul se bătea prin anii 75-80. Una e să spui ”text” și alta ”poezie”. Deși există, cred eu, și o formulă mediană: ”versuri”. Părerea mea e repet, că muzica ușoară a distrus ideea de, măcar de … vers. Și, nu-s de vină textierii pentru acele enormități gen ”soare-mare”, ”țară-vară” sau – citatul preferat al lui Tudor Gheorghe – ”ogor-tractor”. De vină erau rigorile ideologice comuniste. Fiindcă un textier avea alături de condei lista cuvintelor interzise. Spre exemplu ”moarte” era unul, fiindcă în societatea comunistă nu trebuia să moară nimeni. De aici veselia sinistră a unor texte optimiste, idioate făcute așa ca să treacă de cenzură. Explic aceste interdicții vechi de istorie a ideologiei aplicate, ca să se înțeleagă ce vreau eu a spune prin ”versuri” și ”versuri de cântat”. Deci, sunt o poezie rimată perfect, populată cu imagini și metafore, făcută pentru a îmbrăca, sau a se îmbrăca într-o melodie.
Aici apare problema diferențierii muzicii folk de celelalte genuri. Ea folosește cu mici excepții versuri sau poeme adevărate, scrise de clasici, notorii fie și necunoscuși, dar Poeți.
Din această perspectivă , în cazul Scridon avem de-a face cu un Poet. Un ”poet de muzică…” Nicidecum un textier… Aștept cu nerăbdare încă o carte a Poetului , Una nedestinată cântecului spre a-mi întregi imaginea că Ovidiu Scridon scrie și Poezie pură.
Dealtfel , mina descoperită în sufeltul lui prin acest op arată un zăcământ bun. Promițător. Îmbucurător. Sigur s-ar putea, ca poet ce îs pe lumea asta, să fiu prea pretențios. Să-i cer prea mult. Deși nu cred în această ipoteză. Oricum, chiar dacă ne-am opri la versurile minunte din această carte – destinate, botezate, însemnate spre a fi cântate – cu certitudine, Ovidiu Scridon e Poetul propriilor cântece.
Și asta e chiar, destul. Suficient ca act artistic. În care, scopul este unul generos și înălțător:
a cânta spre a încânta sau a descânta.
Dr George Stanca
23 aprilie 2015