Jurnal mascat

JOI 9 martie (timp real)

Am început săptămâna asta 6 -12 martie cam strâmb. Și așa, de vreo doi ani mi-am pierdut simțul cronologic. Prietenul Floricel Dima, m-a invitat la el la Izbiceni încă de duminică 5 martie, pentru concertul de luni 6 martie al lui Tudor Gheorghe. Am vizionat apoi meciul Craiova – Mediaș, pentru accesarea-n Play – Off, cu o trupă de olteni de-ai mei… Căci de rapid ce să mai vorbim… ?

Luni am stat la Izbiceni, a venit și Lena spre seară când am vizionat concetul la Centrul Cultural ”Tudor Gheorghe”. După care am continuat serbarea la restaurantul lui Floricel de lângă piață. Eu am stat la masă cu Tudor, fiul său, dirijorul Marius Cristescu și imprsarul Pepino. Apoi cu alți doi amici de-ai lui Floricel ne-am retras la Conac unde am mai tras diverse conclizii culturale& viticole și marți dimineață am plecat. Vinul alb și ușor sec al lui Floricel făcut de măna lui e fabulos. Poate că și de aceea am avut sentimentul că marți e luni, după vechiul meu obicei. Evident, plecarea asta e confundată cu ziua de luni, când îndeobște părăseam Izbiceniul, așa că temporal fui derutat de tot. Dar dacă tot scriu răzleț la blog, pe zile aiurea, trebuie să mă întorc musai la ziua de…

Miercuri 8 martie – Jurnal în timp real

Barcelona vs Paris-Saint Germain – Meciul secolului

Date, după meciul istoric Barca-PSG

Cotidanul catalan Sport a catalogat drept "apoteotică" revenirea Barcelonei cu 6-1 după înfrângerea din meciul tur cu PSG, scor 0-4, în timp ce francezii de la L'Equipe scriu despre "un naufragiu istoric", relatează News.ro

Luis Suarez (stânga) și Javier Mascherano, bucurie nestăvilită, după victoria incredibilă împotriva PSG din UEFA Champions League Foto: Gulliver/GettyImages

"Isprava Barcelonei", a titrat cotidianul catalan El Mundo Deportivo.

"<Remontada (n. r. – revenire)> pentru istorie>", au scris rivalii madrileni de la Marca, în timp ce colegii lor de la As au titrat: "Barca intră în istorie".

La nord de Spania, francezii nu-şi ascund dezamăgirea. "Cataclism pentru PSG, eliminată de Barcelona", a notat Le Figaro.

"PSG cade de la mare, mare înălţime", scire France Football.

Formaţia FC Barcelona s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce a învins, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 6-1, echipa Paris Saint-Germain, în manşa secundă a optimilor competiţiei. Catalanii au reuşit o revenire spectaculoasă, după ce în tur au fost învinşi cu scorul de 4-0.

FC Barcelona a trecut, miercuri, de Paris Saint-Germain, scor 6-1, pentru catalanii marcând Suarez '3, Kurzawa '40 (autogol), Messi '50 (penalti), Neymar '88, '90+1 (penalti) şi Sergi Roberto '90+5, în timp ce pentru parizieni a punctat Cavani '62.

Potrivit presei internaţionale, FC Barcelona a reuşit o performanţă istorică în Liga Campionilor, după ce a reuşit să revină de la 0-4 în tur. Catalanii sunt în sferturile Ligii Campionilor pentru al zecelea an consecutiv.

LIVE TEXT: Barcelona-PSG. Rezultat live Champions League

Bogdan Bolojan / 08 Martie 2017 / 18:00 

Barcelona va încerca să își ia revanșa după umilința istorică ce a făcut înconjurul Europei. Catalanii trebuie să întoarcă un rezultat de 0-4 de la Paris. Este esențial ca Barcelona să nu primească gol în încercarea de a marca minimum patru.

LIVESCORE: Barcelona-PSG 6-1, REZULTAT FINAL. REVENIRE ISTORICĂ

A început meciul.

min 3. GOL ! Suarez deschide scorul pentru Barcelona

min 10. Posesie echilibrată, în ciuda faptului că Barcelona joacă totul pe cartea atacului.

min 28. Barcelona domină jocul și are ocaziile mai clare.

min 40. Kurzawa înscrie în propria poartă. Barcelona aproape de o revenire istorică.

Este pauză. Scorul la pauză este 2-0.

A început repriza secundă.

min 48. GOOL ! Messi înscrie din penalty. Barcelona mai are nevoie de un singur gol.

min 62. GOOL ! Cavani spulberă visul catalanilor. Este 3-1. Barcelona trebuie acum să mai dea trei goluri pentru calificare.

min 83. Golul lui Cavani a turnat plumb în bocancii jucătorilor catalani.

min 88. GOOL ! Neymar înscrie pentru 4-1.

min 90. GOOL ! Neymar face 5-1 din penalty. Secunde de infarct pe finalul meciului. Barcelona mai are nevoie de un gol.

min 95 GOOOL ! REVENIRE ISTORICĂ A BARCELONEI. Este 6-1 scorul necesar pentru ca Barcelona să se califice. Roberto înscrie.

Iată echipa de start a Barcelonei:

Ter Stegen- Mascherano, Pique, Umtiti, Iniesta, Busquets, Rakitic, Mesi, Neymar, Suarez, Rafinha

FC Barcelona și Societatea spectacolului

FC Barcelona vs Paris Saint Germaine, 6-1 după 0-4. Meci ”de infarct”, ”bătălie istorică”, ”de povestit nepoților” ” ceva de neuitat”. Zic și eu, un cadou venit bărbaților chiar de ziua Femeii. Căci, fiorii aceaia extatici din timpul meciului, adrenalina aveau desigur și un conținut hormonal, sexual pe care unul ca Pique nu a uitat să-l sublinieze : "În următoarele luni trebuie să se angajeze asistente de maternitate pentru că în seara asta toată lumea va face sex", se referea la catalani și catalanele lor … Poate vorbesc cu păcat, – e doar o traducere a unor simțămimte personale – dar cu meciul acesta, am avut aceleași rare simțiri ca la Revoluția TV 89. Prea se termina totul cu bine; ba, sărea TV în aer, ba nu. Ba, veneau teroroiștii, ba nu! Oi fi poate obsedat de Teoria Complotului, nu știu? Căci, e greu de explicat cum ai putea să regizezi un astfel de eveniment. Dar, când am fost odată demult la Brescia Lucescana, am ținut minte ceva. Brescia era călare pe oaspeții Juventus. La un moment dat, la un 11 m clar pentru Brescia, arbitrul nu are reacție. Ba, la final marcă și câștigă oaspeții. După meci, ”măi, Mircea cum se face că ai avut clar un penalty și nu protesteazi, nu faci scandal, nu ai zis nimic?” ”In tot fotbalul mondial, întotdeauna echipele mari sunt ajutate de arbitri, e o lege nescrisă”. Aici cred că această lege a funcționat din plin. . : Într-o eventuală estetică a spectacolului fotbalistic, arbitrul s-a comportat corect. În sensul exemplar american de Pollitically Correct. Nu a vrut să afecteze deloc senzaționalismul spre care se îndrepta Barca și mai ales rezultatul unei Remontada istorice. De frumusețaea jocului, din rațiuni estetice s-au acordat una, chiar două lovituri de penalty gazdelor. Dar, Cui? Unei echipe de legende care poate să nască meciuri legendare… Estetic, eu sunt extrem de satisfăcut: cu toată cruzimea nedreptății, frumosul, elegantul au învins. Nu uitați, stimați concetățeni europeni, că trăim într-o societate în care tragedia atentatului cu 1000 de persoane ucise, drama unai nedreptăți sportive, a unor alegeri furate, extazul unei ”remontada” cvasi-imposibilă ca meciul din 8 martie, au ceva omenesc în comun – societatea spectacolului; societatea mondialistă a secolului acesta nou.

Il Grande Remontador – Grădinescu

Am văzut Meciul Secolului din păcate pe Dolce. Pentru cei ce mă vor citi peste 30 de ani, specific că e vorba despre Barcelona-PSG, 6-1 // 8 martie 2017… Pe Dolce TV, zic, cu o imagine mereu neclară și deformată de un dezechilibru al ecranului, din care nu poți citi minutul unei partide – sare din ecranul prea lat, prost încadrat. Poate că nu știu eu să reglez. Oricum, mă irită chestia. În plus, unii dar nu toți oameni mai vizibili de acolo îmi sunt nesuferiți. Cestie subiectiv. Asta o spun, dintr-o viață anterioară trăită în fotbal. și după moralitatea unor indivizi. Nicicum Cosmescu…Iaca 3-4, acolo. ”Devalizori” aș spune ca poreclă. Căci, ce e când faci jmecherii contra unui post de la care ai supt, te-ai făcut mare fiindcă lucrai acolo cu soacră-ta ca contabil – …cacofonie dedicată? Și, mai e un imbecil pilos și prost de mic, și cu urechi mari… Dar, nu de asta-mi el mie el urât, ci de prostia dumisale agresivă strălucind ca gelul pe-un picior de plai…

Cum comentatorul unui meci nu ți-l poți alege singur – Doamne, de când aștept clipa asta! – a trebuit să-l suport și de 8 martie pe Emil Grădinescu. Același truditor, salahor al cuvântului rostit, ridat, aplecat, cocârjat de vremi, cu stilul lui prețios și cvasi-savant în fotbal; parcă adresându-se unui popor de proști; eternul diriginte de la un liceu de fete, mereu didactic, explicându-ni-se faza nouă școlărițelor din clasele primare… Dar, nu la asta mă refer. Căci hibele i le cunosc. Apropo, uit că astă-vară am renunțat la Dolcele stil de a comenta. Al lui și al lu’ bosu-su. Eram în Austria, vizionam EURO pe Net. Și, cu toata că vorbeau limba română am preferat să mă uit la TV, la nemți//austrieci de unde am priceput totuși, mult mai mult.

[ Apropo, am ajuns ca spectator tv să doresc înformația strict. ”Ionescu, pas la Popescu…”, deși văd și eu că a dat pas, nu mai trebuie să–mi spui tu, bă! Dar, mai toate televiziunile lumii suferă de acest gen de transmisie pleonastică, moștenită de la Radio; ca la Radio! Să auzi ceea ce vezi, în loc să auzi ceea ce nu vezi… Și, nu musai în orice moment. Mai lasă-mi, frate, timp să savurez, degust, fără să-mi îndeși în cerebel ideile//părerile tale de ”academician” ratat. Lasă-mă, așa, de unul singur, să gust frumusețea meciului…La dl Grădy, am sesizat o marotă enervantă rău – anticiparea. Datu cu părerea ante-factum. Mai e la poaspătul DIGI-SPORT la fel, un băiat rârâit – o spun ca semn de recunoaștere, nu ca defect – care tot așa, spre sfârșit îmi spune el ce crede el că s-ar putea întâmpla dacă echipa Ț ar pierde meciul. Còbe. Și, culmea, ades realitatea îl infirmă violent : echipa Ț nu pierde… și așa mi-l împroșcă tot cu picături de prostie. ]

Doamne, la 3-1 4-1, până la 5-1, ce-l mai dădea afară cu demisie, ”cometatontul” nostru pe Luis Enrique; ce-i mai căuta echipă? ce-l desființa el pe un biet croat de parcă ăsta-i violase vecina de bloc; ce ne mai prevestea el dezastrul Barcei; ce-i mai cânta prohodul ca-ntr-o melodie sepucrală, mortuară rituală, să-i zicem Dezastrada…? Și, ce mai bocea//și păru-și zmulgea//chelios era//și de tot albea… Eu nu zic că a fost kușer meciul, mi-am dat cu părerea, dar, lasă-mă nene să gândesc și eu, cu capul meu !

Că uite, fraiere: a venit Ea. Multașteptata. Multdorita. Morgana. Ucenica vrăjitoului Merlin. Rodul amorului dintre Curcubeu și Iris…Remontada. …”Azi o vedem și nu e!” Să nu mai zic de cum s-a văzut apoi INVERS, Remontada? După Revoluție băiatul ăsta și-a ratat cariera. Fiindcă, așa cum mulți colegi au întors-o după 90, Emil putea trăi bine fără fratele Vlăduț ca vakă de muls și fără de sport. Stimași telspectatori, a-ntors-o, nu ca la Ploiești, ci ca la Barcelona, ca pe Nou Camp!!!… Barça sus și iar mai sus!, ”formidabil”, ”extraordinar”, epitete valabile și la remontade și la curve. Nu era singurul remontadist, mai știu eu un filo-utecist cu obrăjorii îmbujorați ca vorbele-i pupindosanale – cuvânt inventat ; cu două sensuri…și pup-anal și osanist – ins care orientat a ajuns deputat…

Asta m-i-a repugnant, Reomontada asta ideatică față de posibil-decedata Barça, asta m-a îngrețoșat… dar m-a și umplut de admirație. Ce grație de piuliță să ai, ce frână de caracter ca să îți schimbi sensul pe loc…să re-pleci tare cu marșarierul…