Jurnal Mascat

Vineri 17 – Duminica 19 februarie

Azi e ziua Ioanei Radu – 100 de ani. Era să zic//scriu ”Doamnei” Ioana Radu, să cad în greșeala generației de azi care și după moarte zice ”doamna” sau ”domnul”, calități care decad după moarte.” A murit doamna X!, nu, doar: ”a murit X”!… Am scris un text frumos. Îl voi reproduce sper luni după apariția în ziar. Oricum, am multe de scris căci am 3 interviuri cu Ioana Radu. Vor apărea în cartea aflată în pregătire.

Apoi, m-a iritat tupeul soțului Andreei Balan care, la care se străvede că se bagă-n seamă și vrea să-și depășească propria condiție, aceea de ”consort”. De ”soțul de la doamna…”, dl Noname. Ce să le faci orgolii cocoșești… Cică, e actor nu am reușit să aflu… o fi. Sămânță bună este au un copil reușit…ce mai vrea să-i fac eu publicitate?

Am fost la Viorel Grigoroiu la emisiunea matinală de la DIGI Sport. Narcis Drejean, Ionuș Chirilă – acesta venit inutil să fie la Dinamo antrenor. Discuții animate. Mitică Dragomir interogat fu atacat de Narcis: ”lăsați că și când erați dvs…” ”du-te bă, cu vaca, a răspuns scurt Mitică! Amuzant… Acasă am vizionat ceva din Voluntari – Gaz Metan 1-0, Craiova- FCSB 1-2, unde Tamaș despre care tocmai se spusese în emisiune de dimineață că e cam lent, etc. a făcut după penaltiuri. Unul a fost ratat dar degaba FCSB a câștigat cu nou-intratul Tănase…

Am văzut și Real Madrid cu Espaniol 2-0 a recent revenitului Garreth Bayle și cu gol. Deportivo la Coruna cu a pierdut cu Alaves 0-1, Andone a jucat, cred, cu gândul la Lazio care vrea să-l ia. E fraier: fotbalul italian va fi sufocant pentru el, eu așa-l văd…Ar trebui să mai aștepte Spania. Printre atâtea particule de fotbal am stat pe Mezzo TV. Am eu o marotă: de fiecare dimineață când intru pe Mezzo nu știu cum dau mereu de marele dirijor rus, că e mare, sankt-petersburghez, director și dirijor la Marinskii unu și doi… fostă ”Kirov Opera” din Leningrad…slăbiciunea lui Putin – dar, de ce la Mezzo-ul france, maică? – Valerii Gherghiev (Gergiev se scrie la ei). Osetin de origine, Taur ca mandea 2 mai…Politruc putinist de mare talent , totuși. Ins cu o capacitate de muncă incredibilă.Figuă de coplexat nimic de Ales, figură superioară, posedat de sinea-I de aur. Cu ciudășenia că uneori folosește o baghetă – când o folosește – cât o scobitoare. Ei, ”mai nou”, zic în glumă, mai nou a apărut alt mare osetin, tot matinal mezzoidian dirijor Tugan Sokhiev… Am mai spus-o, au rușii un dever incredibil la Mezzo . Nu m-aș mira să fie chiar acționari, acolo. Dar, și ei, o spun cu obidă celestă, au o mișcare artistică în simfonic, operă, balet de-a dreptul fabuloase. Investiții uriașe și nu de ieri. Cred că astea sunt singurele moșteniri acceptate dintr-un complex de mujic – de la țarismul înfierat de comunism. Ce zic eu ”înfierat”?! Ras de pe fața pământului, cu toată rasa Romanovilor. Barbar popor, mare și de cultură iubitori…

Apropo, zi călduroasă , însorită toată dimineața și tot prânzul. Seara stătea să ningă, dar…

Duminică 19 februarie

Idem ca ieri: zi călduroasă , însorită toată dimineața și tot prânzul. Azi e ziua lui Brâncuși. Ce să mai spun? Doar să citez din cei 101 academicieni. Care au apărut prin reprezentanții lor la Realitatea TV. Aseară. În fine, Academia Română iese din carapecea-i academică, nemuritoare și rece și coboară-n stradă. Își spune răspicat puncutul de vedere. Țara e RĂU! Patriotismul nu mai există zic eu – nici ca noțiune. E, acolo, o racilă comunistă. Eugen Simion, Victor Voicu, Augustin Burzura, George Păun , Nic Breban … a lipsit Ioan Aurel Pop, deși era așteptat, un om, român , ardelean pe care-l stimez și iubesc sincer pentru românismul //patriotismul săi intrinsec. Ne-am cunoscut – și simpatizat, ehei!, – mai demult la doctoratul lui Lilian Zamfiroiu , actualul ambasador din Luxembrug…Apoi, are un punct de vedere bine armat-betonat privindu-l pe Eminescu în contextual atacurilor mișelești asupra sa și a poporului român. S-a propus o ” oră a academicianului”, căci moderator a fost Oct Hoandră – ins ce pare mai apropiat de cultură și lumea ei. Mă îndoiesc că va fi, sau va rezista vezi rateurile – rateu de la ”rating” – date de Manolescu la PRO Tv. Popor de maneliști. Că, așa S-A vrut să ajungem.

[Domnule, apropos de acest ”așa S-A vrut…”. Pe vremea comunismului acest impersonal S-A, avea mai mult o conotație misterioasă de partid. Când cineva zice ”S-A” era o discretă trimitere la partid, la Ceaușeascu, la nevasta lui. Expresia avea ceva esoteric, ușor neliniștit, dacă nu îngrijorător. Acest S-A. O aură de autoritate tenebroasă, absconsă, indicibilă. Acum chestiunea e clară ea se referă la ceva din afară Oculta, Evreimea aia imaterială cea din eter pornită din legenda Jidovului rătăcitor, Masoneria Universală… Da, expresia a căpătat virtuți universal.

Lasă-l pe Dictator,pe Coana Mare – prima kimistă, lasă Securitatea nostră, ba, a mamii lui …acum e mult mai grav,dimnesiunile sun babilonice. ]

Sastisit , plictisit de tot m-am culcat fără vin,fără somnifere natural, nu mai am valeriană, fetelor!,la ora 22. Taman juca Barcelona și conducea cu 1-0 , ba m-am și supărat că au dat gol în primele minute și eu eram la bucătărie… Evident m-am trezit nu la 3- 3.30 ca de obicei , și la 1:00. Ghinion vorba lui Johannis. Aud că iar s-a strîns popor la Guvern. Diversiunea de stabilizare a țării continuă conform scenariului….ar cam trebui să vină rușii ca în Crimeea…pușchea pe limbă!…( puskay este ”lasă” pe rusește !).