Jurnal mascat
Blog 29 decembrie
Luni la amiză am fost al Andra, la Corbeanca, la cheful ei. Mi-a atras atenția din nou, dna Pupa… fiica lui Dem Savu, regretatul actor, cu minunata ei familie pariziană. Soțul Phillipe, fiul (37) și fiica (33). Personaje interesante dintr-o familie haioasă. Vorba mamei despre fiu: dovada că ești român e faptul că-ți place țuica noastră. Amuzant. …dar și tatălui francez îi place la fel. Adevărul e că a fost o țuică prietenoasă, nu tare, nu palincă dar nici pișoarcă. Așa cum îmi place și mie. Ce mi-a relevant dna, e un fapt TV. Pe vreme aia, să ai un serial pentru copii ”Căpitanul Val-Vârtej unde titular era Dem Savu tată ei, era o minune. A durat aproape 10 ani în șir…Primul serial tv românesc…
D O C Google Aventurile echipajului Val-Vîrtej este o serie TV pentru copii realizată de Televiziunea Română în anii 1960-1970. Este primul serial TV românesc. Scenariul acestei serii a fost scris de Octavian Sava, din personaje seriei făcând parte figuri celebre din literatura pentru copii, precum baronul de Münchhausen din cartea Aventurile baronului Munchhausen de Gottfried August Bürger și savantul Jacques Paganel din romanul Copiii căpitanului Grant de Jules Verne, sau figuri inspirate de personaje celebre precum reporterul Ionuț, un alter ego al reporterului Tintin din seria de benzi desenate Aventurile lui Tintin.[1][2]
Acțiunea este independentă de la un episod la altul, echipajul Bătrânei Carapace comandate de căpitanul Val-Vîrtej găsindu-se în diferite colțuri ale lumii în situații dificile pe care reușesc să le învingă datorită curajului, cunoștințelor științifice sau umorului.
Tema filmului a fost preluată de Camil Georgescu în piesa de teatru Baronul Münchhausen și căpitanul Val-Vîrtel în căutarea lui Paganel. Premiera piesei, în regia Elenei Simionescu, a avut loc pe 25 noiembrie 1970 la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, personajele principale fiind interpretate de Dem Savu și Nicolae Gărdescu.[3]
În 2002 Octavian Sava a scris piesa de teatru Val-Vârtej și Vasul Fantomă, o continuare a aventurilor echipajului Val-Vîrtej. Aceasta a fost prezentată la Teatrul Excelsior din București în regia actorului Ion Lucian care a interpretat și rolul căpitanului Val-Vîrtej.
Acum, zice dânsa de ce nu e reluat? Corect , zic și eu.E marfă neperisabilă, e pentru copii și tineret, un fel de mură-n gură… Că tot se lamaneteză TVR de lipsa banilor , iată o pleșcă pentru un deceniu!!! Vai, de mama ei! O reluare ca asta ar fi benefică.
Vineri 30 decembrie
. …Dar, cui să te adresezi, în nebunia asta guvernamentală? E perioada când – o scriu asta să rămână – șeful partidului PSD învingător în alegeri cu 46% propune un premier, e drept cam ciudat : o turco-tătară din trupa dobrogeană a lui Nicușor Constantinescu , măritată cu un sirian susținător al lui Al Asad, iar Președintele amână, apoi refuză. Refuzul a durat cam mult 55 de secunde cu dus întors la microfonul prezidențial. Nicio motivație. O sfidare, zice lumea. Vine o a doua propunere, un anume Grindeanu – trecut ca rața prin apă, zice el, pe la școlile scurte ale serviciilor – și Președintele iar amână… Bine, dar dacă serviciile care se bagă peste tot , de ce nu se bagă măcar să-i armonizeze pe cei doi șefi de grupări Johannis și Dragnea? Pentru binele Patriei dacă se asta vrea? Dar, se vrea? Golani! Pe 30 dec președintele acceptă propunerea. O face original în premieră mondială!!! . Ăi trimite un SMS lui Grindeanucu un cuvînt: Succes!Adică e de accord. Așa o fi? Sau, mai aduce o variantă după Revelion… Oricum PSD a zis că va lucre la Guvern.
Continui, sunt spre fine , lectura la ”Omida” lui John Fowles. Superb! Ce dexteritate are. Se joacă cu scrisul , cu stiulurile , cu narațiunea. Sare ca păstrăvul prin apele reci…Dar, voile dna Cocoru colega noastă de Club UNESC de ani buni, ne-a făcut o surptixă, ne-a dăruit conșinutul bibliotecii ei. Multe cărși tehnice și ceva cărși vechi de la 1800, opera incompletă a lui Sadoveanu, legată-n piele , cărși franșuzești, aussi. Plus enciclopedii, plus literatură românească bună. Spre rușinea mea, uitasem dus de valul cel nou al vieții post-revoluționare, de o reabilitare. De un scriitor al anilor primi ai secolului , ca și Bulgakov Andrei Platonov. Ins sufocat de Stalinism, reabilitata complet de preestrioka lui Gorbaciov…Așa că am lăsat – din prim-plan – nu de tot citesc paralel- pe dragul de Fowles și revolutul secol 18 al Omidei și am sărit cu nesaț pe ”Cevengur”.Mă intrigă faptul că am citi , mulți ăl consideră peste fratele lui de soartă anonimă Bulgakov… După lectura a vreo 30 de pagini nu e rău… ba am găsit ceva din atmosfera tăranească rusă din Evghni Vodolazkin, deși secolele-s diferite… aceiași sărăcie disperată, apăsătoare, pietrificată , străpunsăde spectul foamei adânc. Ba, și mai tragic, citești o fază în care o babă, Ignetieva , ”îi lecuia de foame pe copilași cu o fiertuă de hribi îndoită cu o iarbă dulce.” Mama ăși săruta pruncul cu Ai terminat chinurile, dragul mamei, Slavă Ție, Doamne!” Iar baba, pruncucidă , creștinește punea diagnosticul ”S-a înfățișat Domnului în liniște: acum stă culcat mai frumos ca unul viu, aude vânturile de argint în rai. Cinic și poetic, nu?Voi reveni, musai…mî întorc la Omida ude suport mai ușor mizeria morală și sărăcia engleză a sec XVIII.
Sambătă 31 decembrie
Zi de primăvară. Parcă vine Sf Paște. Mă disperă iar valorile de diabet, iar am pierdut controlul mai ales pe efectele insulinei rapide.Nu am făcut excese deloc, ba chiar acum am mancat numai conopidă fiertă . Am vorbit și cu dna dr Neacșu, diabetologul meu, dar la mine e cheia…Ce să mă mai mir că Adrian Păunescu și alții au murit pe neașteptate… și mult devreme, că să te duci la 67 de ani, nu e normal…Da, s-ar putea să o mierlesc și eu …sănătos tun. Asta am cam vorbit cu fratele meu Andi și cu Mircea Chindriș vechiul meu amic din Maramureș diabetic și dumnealui…
Așa că, să-mi ajute Pronia să mai trăiesc la anu’ și la mulți ani ! Și, să-l mai chinui pe bunul și răbdătoriul meu amic Dan Pavelescu, IT- ist de geniu.
La mulți ani, Dane! Iti scriu în 2016 și reluăm în 2017. Istoricii numesc asta ”un an” ! Să ai sănătate și familia fericită. Atunci, vei fi și tu fericit! Implicit!