Jurnal Mascat

Duminică BLOG 9 octombrie

Zilele anterioare celei de azi, 6, 7 8 oct au fost de adaptare, acomodare. Am sosit

joi 6 octombrie

seara cu Florin. M-am instalat. Totul e minunat. Stau la ultimul etaj de unde văd perfect castelul Cantacuzino, și mai tot Bușteniul. Și, am un spațiu cu masă la care pot scrie lejer și 2 fotoliicomode și cu panorama din față. Iar, pe partea de dormitor, repet, pădurea de brazi și Crucea Caraiman.

Vineri 7 octombrie

M-am trezit precipitat, căci trebuia să fiu la 11 la program. Așa că, am participat la Casa de Cultură, la o instruire cu cadrele didactice din județ, instructori pedagogici și culturali. Nu am avut timp să mai iau micul dejun. Noroc că organizatorii – suntem la Bușteni, totuși, nu în Las Firbinți – au pus la intrare cafea caldă, sărățele, fursecuri, pișcoturi, pateuri. Un paradis de foitaje. (correct este ”foitaj”…) Mi-am salvat micul dejun… La sală, l-am găsit și pe prof de română de la Mizil, Laurențiu Bădicioiu. Sufeltul Festivalului ”Romeo și Julieta la Mizil”. Care se bucura sincer când mi-a dat vestea că la ei s-a schimbat primarul, nu știu de ce… dar asta e vrerea boborului suveran. Ei, se vedea cu ochiul liber demult, că nu prea se agreau cei de la liceu, cu Primarul… Aniomozități locale, deh…vorba lui Nichita. Aici, m-am întâlnit cu d primar, care după deschiderea festivă a lucrărilor, m-a săltat din locul meu și m-a invitat la birou la o cafea…la altă cafea. Vorba lui Brumaru ”hoțul de cafea…”

Apoi, după prânz, un ceai cu directorul complexului CEPECA. unde locuiesc. Un om extrem de comunicativ și serviabil. Mă simt bine.

Sâmbătă 8 octombrie

Dimineața am fost trezit de Lena care a sosit cu trenul de la Buc. Ordine nouă în cameră, cumpărături în oraș. A cam început frigul, bate un vânt rece, citesc pe burtierele tv că pe Valea Prahovei ninge, dar aici nu e cazul la noi. Am văzut prima zăpadă, ca o pală subțire de zahăr-pudră cernându-se parcă prin fața pădurii, dar atât… spre seară totul s-a domolit. Trebuia să merg la două meciuri de fotbal, căci a început o competiție internațională, a 6-a, a Jocurilor ” Mării Negre ” pentru veterani, peste 40 de ani, volei și fotbal, dar frigul m-a oprit. Am aflat că echipa României, alias Caraimanul Bușteni s-a calificat în finală. M-am aciuat la căldură, după ce am făcut niscai cumpărături…La ora 19, a început meciul de fotbal

Armenia – România 0-5

Un meci cum nu-mi doream eu. Dar, balsam pentru jucătorii noștri și antrenorul neamț. În minutul trei un nefericit găzdoi, face henț voluntar în careul propriu. Amatorism puțoiesc, măi ! Eliminare. Și, penalty. 1-0. Și, potopul lui Noe, terminat chiar pe Ararat fu tot ce a urmat. O serie inumană, ca la un meci de box în care aversarul e ciung. Incasează săracul, într-o bucurie. Sânge, dantură imcompletă, zdrențe de buze, gingii strivite. A noastră, bucuria! Dar nu ai nicio concluzie serioasă. M-a luat cu fiori. Să nu ne păcălim cu gura asta de sănătate, ridicătoare de moral, care ne poate îmbăta-n Kazahstan. Unde presiunea tribunelor, umilința cu care vin din Macedonia (tot un 0-5!), gerul și zăpada, gazonul artificial, deși se pare că stadionul Astana Arena se va acoperi…la care mai adaug infatuarea cu care poposim din Erevan – că deh, români suntem – vom avea un alt meci. Adevărat nu unul de nechezol armenesc ca sâmbătă…Sigurul noroc – vom juca odihniți și dezinhibați. Dar, repet, să nu ne imfoiem de 5-0 al nostru și să ne bazăm pe 0-5 al lor… Căci, nu a fost nici măcar „un test util” cum se zice, nici joc-școală ci un antrenament cu jaloane. Să nu ne-o luăm în cap, bre ! E periculos. A fost o execuție în serie. 5-0 amintește de genocidul armenilor de la 1915 comis de partidul ” Junii turci”. Mie-mi pare rău. Parcă era un amical în care trebuia ca Daum să verifice câteva tinere sparanțe. Așa că, băftosul fiu al lui Marin Petre – Jair, ”fost jucător al Stelei” ziceau unii pe la tv… nu, bă, al Naționalului 9 ani, al Rapidului nițel și apoi al Stelei,… numit Răzvan, copil din trupa lui Hagi a debutat cu brio. La care adăugăm și pe Dorin Rotariu, intrat în min 67 în locul victorisului, în fine, Chipciu. De la Dorin cam demult se așteaptă explozia, …da’ tot vână de fotbalist ca și Răzvan, fiind nepotul lui Iosif, fost la Marea Steaua…, mare om, mare caracter, băiat de aur…

Nu știu cu ce măsură să-l evaluezi acum pe Cristi Dulca, antrenorul echipei mici a României. Căci totuși, unii dintre tinerii Naționalei sunt ai lui. Deși, rezultatele îi fură catastrofale…

 

.,…Jurnalul mascat continuă…

În timpul meciului m-a sunat d primar Savin să mă invite, după, la hotel Silva la festivitatea de premiere. Sala de restaurant plină. Ukrainieni – Odesa ”Cernomoreț”, Bulgaria – Varna, Turcia-Lüleburgaz…

 Bușteni … oraș la Marea Neagră. A fost ambiția și plăcerea dlui primar să ” intrige”, șocheze cu această ciudată apropiere Bușteni și Marea Neagră. A mutat marea la munte… La voley România a fost echipa Tricolorul Ploiești LMV, vecinii mei de masă. Băieți încă viguroși, înalți, fără implacabila burtă, care erau ușor indignați, au făcut contestație, fiindcă au fost învinși de o echipă a Ukrainei nergulamentară. Cu jucători sub 40 de ani. Așa că, s-a trecut peste și ai noștri au luat locul 2. Clasament 1. Ukraina 2. România 3. Turcia. 4 Bulgaria.

Mâine mai rămân două meciuri la fotbal pentru locurile fruntașe. Atmosferă frumoasă, cu ukrainienii mai volubili, mai gălăgioși, mai entuziaști…Oricum și turcii au venit cu primarul în frunte și cu vechi obiceiuri de prietenie: adesea,câteva persoane umblau printre invitați și serveau pe toată lumea cu un delicat rahat…unul dintre cel mai fine.Un cubuleț cu latura de cam un centimetru cu o bucată din miez de nucă în interior. Raharul, ca rahatul, dar gestul…

Azi

Duminică 9 octombrie

Jurnal mascat

M-am trezit la timp. M-am echipat, mi-am luat muierea, și cu mașina giuleșteanului meu Adi Buzatu buștenar recent, am ajuns la Stadion. Jucau déjà turcii cu bulgarii, 1-0. Ai noști au intrat cu Primarul vârf de atac și Ganea Ionel ca vedetă secundă, dar fotbalist, nene. Nu a fost să fie, Ganea și alții au cam ratat. Cert e că ukrainienii au apucat să dea un gol și cu asta s-a terminat. Ukrainienii au luat totul, volei-fotbal, mai pe bune, mai pe rele… Galeria buștenară cu Lulu cel mai vocal și mai zgomotos cu talanga lui, a fost exemplară… dar nu a jucat galeria. Mi-ar fi plăcut, pentru culoare, ca să dea măcar primarul un gol, dar nu a fost să fie. Ganezul a rămas cu finețurile lui cunoscute și admirate, dar …gabaritul l-a minimalizat. Oricum, stofa, încă se vede…

După ce am luat o masă copioasă am mers acasă. Am văzut la tv tot felul de meciuri ca rezumat din preliminarii. Mai nimic spectaculos…Lupta continuă. Să mă tem de Kazahstan ?

Jocurile Mării Negre în imagini și comunicate din parte Primăriei Bușteni

JOCURILE MĂRII NEGRE PENTRU VETERANI BUȘTENI

Orașul Bușteni a găzduit, în perioada 7-9 octombrie 2016, o foarte apreciată şi captivantă manifestare sportivă – Jocurile Mării Negre pentru Veterani. Evenimentul s-a desfăşurat concomitent în patru oraşe care şi-au căpătat în prezent un binemeritat şi valoros renume ca staţiuni turistice de larg interes atât pe plan intern, cât şi internaţional. Este vorba despre oraşele Varna (Bulgaria), Luleburgaz, Odessa (Ucraina). La Bușteni s-au desfășurat meciurile de fotbal și volei masculin.

Ceremonia de deschidere a avut loc în Sala Sporturilor din cartierul Silva, acolo unde s-au desfășurat și partidele de volei, România fiind reprezentată de echipa “Tricolorul LMV” din Ploiești. Meciurile de fotbal s-au ținut pe stadionul “Caraimanul” din localitate.

„Jocurile Mării Negre pentru Veterani” reprezintă o manifestare devenită deja tradiţie, anul acesta desfăşurându-se ediţia cu numărul 6. Până în prezent toate disciplinele sportive înscrise în această competiţie se disputau într-un singur oraş-gazdă. La Varna s-au desfăşurat două ediţii, Instanbulul a găzduit alte două, iar Odessa o ediţie. Competiția din acest an a fost câștigată, atât la fotbal, cât și la volei de reprezentativa Ucrainei, loturile care au reprezentat țara noastră situându-se pe locul 2 la ambele discipline.

Inchiderea festivă. La revedere Bușteni!

Inchiderea festivă. La revedere Bușteni!

Naționala buștenară cu Emanoil Savin și Ionel Ganea ca piloni

Naționala buștenară cu Emanoil Savin și Ionel Ganea ca piloni

Luni 10 octombrie

Altă zi însorită, caldă sfidând previziunile meteo. Am scris toată ziua. Mai ales la blogul curent, care-mi mănâncă orele. M-a sunat Lena. A murit Pechea saxofonistul și marea figură muzicală. … Eram certat de mult cu el din 2000, am și uitat de treaba asta… viața trece, l-am iertat de mult… Noaptea pe la 23 lena m-a sunat și mi-a spus că a murit și fiul lui Răzvan Teodorescu. E prea mult, dacă scriu tot mereu despre cei duși risc să devin un cioclu, sau așa să mă consider, dar ce să facc, realitatea mă inundă cu tagediile ei. Pe a mea cine o s-o consemneze…?

Seara am ieșit la plimbare. Am măsurat Corso de la un cap la altul. Am văzut lumină la Titi Spurcaciu în birou, și am intrat … Povești, destăinuiri despre oameni de cultură, prieteni comuni, discuții… La ieșire a început o ploaie abundentă.