Jurnal mascat

Blog rezumat completat

JURNALUL Lenei

Am rugat-o pe Lena soția mea dragă să-mi facă un synopsis al șederii mele în Ardeal. Fiindcă, re-re-repet sunt abulic. Nu mai știu ce am făcut ieri. Asta, abulia, persistă deși căldura s-a mai estompat. Da cam astea sunt simptomele principale ale mele la supracăldură. Dar văd că parașuta dracu mă urmărește; s-a prins că am cam fentat-o stând la umbră prin Austria și Ardeal…

Imi amintesc cu groază că acum câțiva ani pe caniculă, tatăl prietenului meu și a medicului meu apropiat Ovidiu Lăpușanu – l-am mai amintit aici, cel care are 4 prunci și e încă tânăr, un tip exemplar în toate – tatăl lui ex-senatorul Grig Lăpușanu, zic, un munte de om a ieșit în oraș – București!, cum care? capitala țiganilor, politrucilor bandiți și a morții – a ieșit pe caniculă și l-a călcat tramvaiul… de atunci m-a îngrozit canicula și fac orice să scap de ea. Îmi ia mințile, îmi pervertește reacțiile firești… Îi dedic ei textul bleu-ciel, eu păstrându-mi litera Times New Roman 12 Bold pentru comentarii coleaterale și completări. Vom fi ca–ntr-un concert de pian la 4 mâini… sau cum cântau frații Pașca din Câmpeni la taragot: încrucișat. Iată-mă încrucișat cu nevasta lucru din care se va naște un text de jurnal…

6 august

Chiejd

Bocsa farcas

Bocsa creaca Am scris

 

7 august

Duminica

Cimitir

Plecat la zalau, cu Vasile remes- guruslau-serbare Mihai viteazu, dupa sine, jos. scris

Plecat Bucuresti Lena

Pentru George e greu, nu are net nici tv, s-a stricat tv lui bunicu, noi am adus altul dar nu merge.

M-a cam bucurat vestea cu televizorul căci voiam să evit orice bombardament mediatic. Atâta, că doream să prind și eu, dacă se poate, ceva de la Olimpiadă, o medalie, măcar una…Dar m-a ajutat RRA. Echipă strong, mai puțin vechiul atârnător, spânzurător, agățător, lipitoare de competiții MangaFane RRA…

8 august-luni-

george bocsa scris, primit pui de la florita-vecina Mor după puiul// găina de curte, dealtfel de orătăniile sintetice gen Crevedia nu mă mai atig. Cam la fel cu porcu, nu cu carnea de vacă, oaie, berbec, miel, pește.

venit Florica la bocsa Cumnata mai ănfrijește curtea, grădina din Bocșa ea locuind la Zalău. Mai cultivă acolo legume car arată ca dracu de urîte, dar care au un gust regal, impsrial că vin din Astia …unde totul se rezolvă la Billa…

lena serviciu

 

9 august marti

George bocsa

Lena bucuresti

 

10 august, miercuri

George bocsa- primit vizita familiei remes viorica, alin, cele 2 fetite, cumparat pizza de la sarmasag, facut cinste si lui petre

Tuns george de catre alin remes

Cu gândul că în curând voi pleca, m-am gândit la sugestia lui Flaviusnepotul lui Petrică vecinul din Bocșa să iau la comandă pizza. Mi-a dat ideea bună. Am comandat. Se făcea într-o oră. Trebuia să mergi acolo să o ridici. A fost o bucurie.

De scris despre aportul familiei remes la zilele simion barnutiu, de fapt ei ne-au invitat, antrenat. Ideea cu urmasii lui barnutiu, cu talente artistice pe comuna a fost a lor, rezultatul au fost uitati a doua zi la sarmale si tort.Tortul a fost adus la invitatiei vioricai,, ea nici nu l-a vazut.

După indicațiile prețioase ale Lenei, culse cu bleu-ciel – să le zic Directivele bleu-ciel! – venirea mea taman de la Mallnitz-Carinthia la Bocșa, via Cluj-aeroport, de ziua dedicată comemorării lui Bărnuț, se datorează familiei lui Alin : el și soția Vioica. La fel, Lista umașilor de talent ai marelui Mason Pașoptist în care m-am regăsit și eu.Lucru pe care l-am răsplâtit cu un poem care-mi place chiar și mie. După eveniment, cînd dom Primar a tras concluziile la sarmale și pălincă bună, cu tot colectivul, am constatat că taman ”Nașii”noștri, nuerau printre invitași.Ba aflu că și toul era adus de o cunoștință de-a lor…Eu am priceput de ce. Primarul de loc din Borla, maghiar, a venit cu echipa lui.Formată pe parcursul algerilor sau impusă de partid UDMR. E o vorba, deși nu vreau să jignesc pe nimeni, de ” recompensa echipei lipitorilor de afișe”.Alcătuiă din non-locali. Alin și mai ales soția sunt oameni de-ai locului. Nu încap acolo, sunt la respingere de grefă, ei fiind grefa nedorită. Probabil, se vor decanta lucrurile… dar durează.

11 august joi

 

George bocsa, facut bagaje

Lena plecat din bucuresti cu florin cu masina la orele 14, ajuns la 1, in 12 august la bocsa

Culcat la 3.

Nu știu de ce Alin nu a mai venit la seara mea de adio, deși a promis. Ba, știu, serviciul, oboseala de peste zi… dealtfel în afara lui și a vecinului Petre nu m-aș fi bucurat de vreo vizită. Risc să mă expun. Căci, în urma rezultatului alegerilor, nu pun mare preț pe ” oamenii din Bocșa ”, intelectualii, capetele luminate mai mult laminate… Nici popa nu știu din ce cauză nu m-a vizitat deloc. A sta singur la aer curat, cu ouă de țară, lapte de capră, brânză de vaci și pasăre de curte e de o mie de orim mai bine decăt să bărfești sau să te cerți la o pălincă prelungită. Nu am nimic cu pălinca, jur!”Cu pălinca” am ceva, dar nu împotriva ei…

 

12 august 2013, vineri

Plecat din bocsa la orele 12, escala la Florica la zalau pentru a lua palinca si a Preda chei.

Plecat spre huedin, muntii apuseni.

O zi superba, am trecut repede prin huedin si am iesit spre belis, fântânele,lacul de la fintinele superb, am intrat in apuseni, drumul spre horea, am gasit primul izvor din cele 12 facute de primarul Olar cu numele celor 12 apostoli, – facut poze. E zona unde a cazut avionul cu Iovan.

Sus pe munte niste tigani predau hribi, bureti, afine, nu am reusit sa luam pentru ca ei predau la centru cu 10,12,15 le/kg. i-am rugat sa ne vinda si noua,n-au vrut, cei care le achizitionau cereau dublu, am plecat dezamagiti.

Achizitorii produselor pădurii sunt azi căpușele. Căci, am văzut niște parașute acolo bune de alteceva la marginea drumului. Sunt probabil fete de italieni care ziua chiar muncesc și noaptea produc. Gagici mișto, crăcoase, țățoase cu un aer superiorse plimbau dominatoare ca niște groafe, sau scroafe, printre țiganii umili ți nespălați stând cuminți la coadă să dea prinosul coșurilor. Nici un român printre culegători.Chiar nici unul… Probabil că ei culeg în Spania. Dureros.

Am ajuns in horea, la Olga Nistor nascuta in baragan, cu a ei carciuma langa care a aparut un alt izvor din cele 12.

Am baut cafea, am stat de vorba cu ea. george l-a cunoscut pe tatal si bunicul care au fost deportati

In baragan, au stat cativa ani; bunicul ei a fost primar, intr-o noapte au venit unii imbracati in negru lau luat pe tatal, fiul- si i-au dus in baragan acolo le-au aratat o bucata de pamint si i-a lasat in camp, au sta 4 ani, si-au facut bordei, ea si sora ei s-au nascut acolo. La fantana-in baragan spune olga ar vrea sa ajunga sa vada ce-a mai ramas acolo, a vazut un reprtaj cu biserica si cimitirul care s-a facut acolo.

Pe doamna Olga am mai vizitat-o acum cățiva ani.Am mai scris,e fiica și nepata de tată a familiei Mateș-Nistor.

La Izvor am facut poze. S-a oprit o masină la un moment dat – era un baiat din campani, musicant, care a fost invitatul lui george la otv impreuna cu primarul ghita pasca din albac pe vremea cand ghita umbla la bucuresti spre a obtine fonduri pentru telefonie, iar George i-a ajutat cu ministrul să bage net la moți…etc 2000-2005.

Păi, atunci eram în scandal cu un vecin care tot anul a lucrat la casă și care m-a băgat ăn spital cu nervii, pe mine, om cu lucrul la domiciliu. Era înainte de sărbători când Pașca a venit cu ei la emisiune. A scos o sticlă de pălincă în emisiune și ne-am aghesmuit în direct. Am avut un rating colossal. Pe la 6 dimineața i-am luat la mine acasă, la bloc, și i-am pus să cânte încă din hol, în timp ce eu strogam în van: ”Muzică nu zgomote! Na-vă, Muzică ‘utu-vă-n zgomote!…eram plin de ură.

george l-a rugat pe musician sa-I transmita lui ghita ca ajungem in albac curând.

Am plecat si la horea george se uita dupa case. ”Aici statea costea ion, o mai trai mama lui, ea achizitiona pe vremuri fructe de padure” o casa frumoasa.in poarta era chiar el, se pregatea sa plece cu masina. Ne-am bucurat, ne-a poftit la el, mama traieste, e cam bolnava. Ne-a daruit bureti galbeni-galbiori. A plecat spre albac, spre ghita la-m rugat să-I dea de veste și să ne aștept acolo.

In Horea, in centru l-am gasit pe primar, pe Olaru la Casuta cu povesti care se renova, se marea. Erra cu vicele. Casuta s-a marit, e pusă peste râu,la o curbă mare. cu cativa ani in urma am fost la o petrecere a primarului, venind de la nunta fiului lui Pășca, jandarmul. Naș chiar generalul, șeful Jandarmeriei pe atunci, Doru Antonescu nepotul lui Ion Marșalul………………………………….

Acum primarul a mai construit si cateva camere de dormit,la căsuță, o terasa mare unde era un grup de ziaristi din Baia Mareși o mulatră superbă din Anglia. Mergeau la Sarmisegetusa. Ne-au daruit o palinca de Maramures. Unul din baieti statea in bloc cu matusa lui george din baia Mare- tanti domnica aceea care s-a prapit galopant in 2000.

Discutii cu olar care vrea sa re-candideze la parlament in toamna. Fata lui frumoasa s-a casatorit are ți un copil…

Pe 19-21 sunt zilele lemnarului si ne-a invitat, o sa fie lume multa.

Am plecat spre albac

Am ajuns la ghita pasca la un magazin. Pe terasa era costea si un fost primar care face acum virsli, ne-a daruit cativa, sunt foarte buni dupa verdictul dat de dl Cristea din cib, bun cunoscator.

Ghita a fost dragut, au inceput discutii, etc

Costea ne-a daruit 2 carti, una are un interviu de-al lui george, despre todea preot, in alta se afla date despre minele de aur din albac.

A vorbit ceva și despre ”Grupul de la ineu” securiști formați acolo, zice el – tatal monicai macovei, dumitru basescu, gen stanculescu, ion iliescu si sef sergiu nicolaescu!!!

Am primit palinca, sirop de cirese amare si gem de afine.

Nu am gasit-o pe Sabina, are magazine linga piata, linga placintarie.Păcat

Am plecat spre campeni, am revazut manastirea sf ilie la a carei sfintire am fost cu actualul mitropolit andrei andreicut, pe atunci episcop de alba

La iesire din campeni i-am vazut in mocanita pe cei din baia mare.

La baraj cand se urca spre muntele gaina a aparut o cruce mare si o manastire, in urma cu cativa ani am botezat o carciuma acolo. La tricolor

Nu stiu daca o mai fi cu tricolorul………………

Am precut prin abrud, ne grabeam, florin trebuia sa plece in acea seara spre bucuresti.

Am ajuns in zlatna, ne-am oprit la restaurantul; primarului ponoran silviu, unde a venit si doamna care era pe drum. Am mincat, florin a plecat si noi cu ajutorul familiei ponoran am ajuns la cib.

 

13 august-sambata

adaptare

Nu merge net

Spre seara s-a reparat.

 

14 august-duminica

Am facut plimbare la biserica noua, era dupa masa, ne-a deschis preoteasa, casa parahiala este alaturi cu ograda plina de pasari-pauni, gaini, gainuse mici

Biserica e frumoasa, nou pictata de un pictor din dolhasca – moldova

E pictat si arsenie boca.

Pe peretele din stinga e harta romaniei, inclusiv moldova, iar pe cel din dreapta sf brancoveni.

Parintele Viorel are har spun oamenii, vin oameni la el de peste tot.Cu tot felul de boli.

Pe drum spre biserica sunt cruci pentru cei din razboi care au murit nu se stie pe unde sau.

Prin curtile oamenilor pe vremuri se mai ingropau si rudele.

La intoarcere am gasit un drum parallel dincolo de râu cu niste gradini frumoase.

Dl Cristea david, gazda noastra are 85 de ani, e in consiliul parohial.

Se scoala dimineata si inspecteaza tot.

Pensiunea e frumoasa, pe doua niveluri, cu camere mari spatioase, cu o priveliste minunată.cu râul in fata si in spate cu un deal și o livada frumoasa.

Casa david, se afla in mijlocului cibului, la 10 Km de zlatna-Alba, dar e în jud Hunedoara,

Sunt cazate niste prof din deva venite la parintele Viorel.

Au venit niste familii cu copii pentru zilele orasului geoagiu care se afla tot la 10 km.

 

15 august luni, sf maria

George a scris, lena a fost la biserica, maslu cu 5 preoti si cununa anului-parastas annual pentru toti mortii din sat. oamenii contribuie cu bai se fac niste prescuri mici, se face slujba odata pentru toata lumea si se citesc mortii,

Maslu rugaciuni pentru cei din biserica si familiile lor.

 

George nu a ajuns la biserica pentru ca era cald si nu a mai putut mege,i s-a facut rau.

Punct și cu multă recunoștință dragei mele soșii care adună guano-ul memoriei mele și mă ajută sî fiu mai exact, deși sincer să fiu nu am deloc mania detaliilor ci mai degrabă pe cea a esențelor.. Săut mâna, mamă!