Jurnal Mascat

Miercuri 4 – 15 oct

Mallnitz.Da, Mallnitz! Sâmbătă am primit vestea că o mașină pleacă într-aici…, într-acolo văzut de la București., căci acum îs la Mallnitz, Karinthia, Osterreich. BANG!!!

Mallnitz. Sunt aici din ziua de marți 3 oct, plecat din Bucrești luni 2. Am fost anunțat brusc. Fulger. Plecarea luni 2 oct dimineța. Am sosit marti tot diminea, să tot fi fost orele 8. Dormit, hrănit, dormit. Abia azi, miercuri 4 oct, mi-am revenit cât de cât din oboseala drumului de 19 ore București-Mallnitz făcut luni-marți. Eu mi-am dorit-o ca să nu mă mai trambalez cu avionul și regulile lui de rahat. Pe traseul București- Venezia( Mestre) cu avionul preluat cu mașina spre Austria cu 3 ore de mers. Pe drum, în mașină, n-am dormit nicio secundă. Mi-am ordonat camera din Staff, totul e închis, e extasezon, dar am dormit mult prea puțin. Azi miercuri e o zi plină. Cu o conferință internațională a OMS. Noroc că începe la 16. Dar, e rumoare aici pe culoar, la parter, unde am camera, lângă bucătărie- avantaj-, la parter-avantaj – lângă mașina de spălat – dezavantaj – și e mai greu să dormi atipic…Mă voi obișnui…

Vin mari ceremonii. Bigu e supraexcitat, Ina face plăcinte și mâncăruri alese la Bucătăria Edelweiss. E maestră și-i și place. Acum m-am trezit la 4 dim și m-am pus pe scris. Reportajul dator la Indep Română. Pe drum am avut tot felul de gânduri și idei. Le-am notat pe un postit și nu le mai găsesc. Nu am scris nicio scrisoare la rubrică, deși m-am derobat o saptamână. Pe drum chiar m-am chinuit ca din mers să scriu pe întuneric ideile. Am descifrat, culmea ce am însăilat…

A, apropos, de drum. Luni seara am primit o veste, pe când eram aproape de graniță – Clubul Aristocratic Rapid la propunerea cuiva, m-a ales vicepreședinte. Mulțumesc celor care m-au votat. Și am avut, mi s-a spus – unanimitate. Eu de asta mă tem…de unanimitate.

Devreme ce mi-am propus ca acum de la 70 de ani, să nu mai fac nimic în afara menținerii rubricii lucrative de la Click,” Dragă…” Scrisorile lui Stanca”…văd că, uite, am acceptat să fiu Redactor Șef la lunarul ”Independența Română” și acum, surpriza: dragul meu Rapid, mă cheamă la datorie…Mai sunt si-n Austria unde musai să termin cartea aia despre refugiați și gata anul…viitor.

Mă mir că mi-a revenit pofta de scris. Căci, precum s-a văzut și de aici mi-a cam secat elanul … Mă gândesc cum aș fi dacă m-aș trezi fără nicio grijă? Mort! Vă spun eu!

Mi-am luat micul dejun, și mă culc. Sper șă și dorm…

Dar, nu nimic, alarmă falsă. Devreme ce în afara zilei de azi – ziua D pentu Bigu – pe care sper să o descriu separat, nu am nicio treabă, dar nicio treabă, de ce m-ar deranja că mă scol mai devreme decât îmi planific? Să prind metroul care mă ducea la redacția Adevărul – ultimul meu loc de muncă – la dracu-n praznic? Mă culc la loc când îmi vine; citesc la ”Biblia Pierdută;mă plimb, că de aia am venit să-mi cat de sănătate. Conferința de fapt a afirmat că la Mallnitz se află cel mai bun aer și cea mai bună apă din lume.Nu, nu e singurul loc pe lume dar…

Dealtfel, din discuțiile matinale (ora 12-13…) la cafea – beau numai eu – cu Bigu – care bea vin 200 mg, roșu…ca tratament – acesta și-a propus, și nu e prima oară, să mă dinamizeze. Mi-a dat o listă de ”supraviețuire”. De aici stau bine numai cu faptul că e bine ca … micul dejun să-l iau pe la ora 15… Ceea ce pot, e-n practica mea, mai ales după eventualele excese … Greu e să-ncep ca odată pe lună să nu mănânc 40 de ore! Nu am cum ajung la hipoglicemie. Cum a fost déjà de două ori în sejurul austriac din necalcularea dozei de Insulină rapidă.

Altfel tot citesc la ”Biblia Pierdută” – Igor Bergler timișorean de geniu încă de la prima carte- asta! E un mega – thriller care cred că include toate procedeele, trucurile, rețetele genului… Mi se pare genial. Un travaliu monumental. Trebuie multe, dar mai ales să ai ceva cultură generală și… informații în detaliu, fie și după internet, care te poate duce în marile muzee ale lumii sau la diferitele mărci de săbii célèbre cu tot …cv-ul lor. Și să știi ce va istorie medieval…

Repet – travaliu. Exemplarul pe care-l citesc ed 2-a rev și adăug, RAO 2016 de buzunar, 633 de pagini… postf de Jean Harris.

Somn ușor și să ne deie Domnul zilele de azi, ieri și alaltăieri…