Jurnal extim

Duminică 25 octombrie

La 8,30 dimineața a început slujba de sfințire a bisericuței din lemn cu Hramurile Sf. Dumitru și Sf. Nicolae. Prezență mare pe măsura evenimentului. Săteni de toate vârstele. A urmat la prânz și sfințirea monumentului închinat eroilor din Izbiceni căzuți în primul și al doilea Război Mondial. Lucrarea a fost coordonată organizatoric de pictorul Ion Drăghici, cel care a făcut o impresie excelentă, deloc exibiționistă, căci venit  la eveniment îmbrăcat în uniforma de soldat al Armatei Române din primul război mondial. Infanterist. Ion Drăghici este și autorul frescei ce flanchează pe o latură patrulaterul ce include cele trei colonade ale monumentului … reprezentând categoriile de săteni încadrând stâlpii de cultură ai localității, centrați în jurul celui care a dat numele centrului cultural marele bard Tudor Gheorghe din Podari, dar un prieten al Izbiceniului plasat alături de Poet…

Evenimentul a fost consemnat de  presa locală. Reproduc  din ziarul oltean ”Linia Întâi” de distinsul gazetar Dumitru Sârghie

Inaugurarea Bisericuței de lemn și a celor trei monumente dedicate eroilor din primul și Al Doilea Război Mondial!

 

28/10/2015

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

izbiceni-int-manifestare

La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Prin lupte grele și sângeroase și fapte de eroism, Armata Română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației romanești, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest, prin odiosul dictat de la Viena.

Acțiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, și trupele armatei I ale neînfricatului general Atanasiu au căzut vitejește în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei, în total peste 50.000 de oameni (morți și răniți).

Și pentru comuna Izbiceni Ziua de  25 octombrie a.c. a fost una cu totul și cu totul specială. Primarul Mircea Velica, dimpreună cu Consiliul Local Izbiceni, s-a întrecut pe sine organizând o manifestare care va rămâne adânc încrustată în memoria locuitorilor acestei localități.

Sfintire-biserica-si-monument-Izbiceni-2015-foto-Valeru-Ciurea-11

Așadar, 25 octombrie 2015, un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a oficiat Slujba de Sfințire a noii Bisericuțe din lemn și a celor trei Monumente pe care se află numele eroilor locali, care au murit pentru patrie, în cele două războaie mondiale.

Astfel, comuna Izbiceni se poate mândri cu lăcașul bisericesc, o adevărată bijuterie arhitecturală din lemn, locaș înălțat la inițiativa preotului Mihai Laurențiu Velica, pe cheltuiala primăriei, a consiliului local, a enoriașilor din Izbiceni, precum și a unei generoase companii de construcții. Proiectul acestei bisericuțe poată semnătura specialiștilor de la Muzeul Satului, iar printre cei care au pus umărul la ridicarea ei, din punct de vedere material și spiritual, a fost însăși rapsodul Tudor Gheorghe, un prieten al Izbiceniului.

Sfintire-biserica-si-monument-Izbiceni-2015-foto-Valeru-Ciurea-12

Liturghia duminicală în aer liber a continuat cu sfințirea celor trei monumente pe trupul cărora sunt încrustate numele celor 270 de locuitori ai comunei, care și-au lăsat oasele pe câmpul de luptă, în Primul și Al Doilea Război Mondial.

A fost prezent la această cinstită adunare și pictorul care a realizat minunata frescă a Complexului dedicat eroilor neamului, anume Ioan Drăghici. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și al Asociației de Reconstituiri Istorice, Ioan Drăghici s-a îmbrăcat, la acest eveniment, întocmai ca un ostaș al Armatei Române din Războiul pentru Întregirea Neamului.

Sfintire-biserica-si-monument-Izbiceni-2015-foto-Valeru-Ciurea-34Locuitorii comunei Izbiceni au fost prezenți, cu mic cu mare, la această vrednică și patriotică manifestare, trăind momente unice. La eveniment au fost prezenți Paul Stănescu, președintele CJ Olt, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, deputații Virgil Delureanu și Alexandru Stănescu, șefi ai unor instituții deconcentrate din Olt, reprezentanți ai Armatei, cum ar fi col.(r) Ilarie Constantin și col. (r) Victor Epure, primarii comunelor Nicolae Titulescu, Ianca, Vișina, Rusănești, Cilieni, Tia Mare, Giuvărăști, Gârcov etc.

Sfintire-biserica-si-monument-Izbiceni-2015-foto-Valeru-Ciurea-13

De asemenea, lângă primarul Mircea Velica s-au mai aflat prof. Iulia Dima (din cadrul IȘJ Olt), prof. Minea Grigorie, prof. Leulescu de la Caracal și sculptorul Alexandru Marinete. Un prieten special al Izbiceniului, poetul George Stanca, a fost, de asemenea, prezent la această sărbătoare de spirit, inimă și naționalism curat.

În cuvântul său, printre altele, președintele CJ Olt, Paul Stănescu, a spus: „La această măreață sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei Române, se cuvine ca tuturor Eroilor Neamului și Veteranilor de Război, celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea României, să le aducem un călduros și pios omagiu și să le transmitem, peste timp, gânduri de recunoștință veșnică din partea generațiilor de azi, din partea noastră, a tuturor!”

Dumitru Sârghie
(Foto Valeru Ciurea)

Sfintire-biserica-si-monument-Izbiceni-2015-foto-Valeru-Ciurea-21