Jurnal Extim
Duminică 27 martie
Nu știu ce am avut ieri, am scris ”chipin” cu litera mică în loc de Chopin… razna, razna. La fel… și Valerii Gergiev. Nu, GeOrgiev. Se pronunță Gherghiev. Punct.
Acum de dimineață,este o operă medievală la Mezzo.Nu e trecută în programul TV care la Mezzo azi începe la ora 20.00…cui să reclami? Atmosferă. Contra-altiști. Tsiorba guitarr… Am prins și reluarea finalului amicalului de fotbal Germania – Anglia, terminat cu 2-3, ultimul gol fiind dat de englezi la 2-2 în min 90+1. Dar, nemții tot ăia sunt să nu ne auto-amețim…cu aghiazmă.
Deși m-am culcat la 3.00, am uitat – ce dezastru, viașa mea!… – să văd meciul Simonei Halep. Care a învins-o pe Julia Goerges și s-a calificat în optimile de finală de la Miami, scor 6-4, 6-1.
O dimineață însorită și la propriu. Soarele-mi bate-n geam mai să-l spargă. Ce o să mă fac la vară? Cred că mă mut la Giulești. Oricum, nu voi sta prea mult în Bucureștiul ăsta poluat…Nici Bocșa nu e o soluție ratată. Lena a chiar vorbit cu Rodica, fosta asistentă care s-a îngrijit de socrul meu până la deces. O femeie extraordinară, cu un suflet bun, prietenoasă, deschisă.De când casa a rămas singură tot neamul pe la ea, la Rodica, trece mai întâi…
Nu m-am lămurit eu ce e cu chitara aia cu grif lung. Cred, credeam că e un instrument antic cu numele tsiorba.Ca să aflu că Peter Tsiorba este un uzbek, cam blond, ajuns în SUA în 1990. Chitara lui e una normală. De aici, ceața în care mă aflu…
Un Isus dezertor din poveste
Apropo, ieri și alaltăieri noapte am văzut finalul apoi începutul unui film mare. Am simțit asta și regret că nu l-am văzut integral și în ordinea firească.
<<” Ultima ispită a lui Isus ” (1988, The Last Temptation of Christ) este un film dramatic regizat de Martin Scorsese.(!!!). Muzica Peter Gabriel. Este o adaptare a controversatului roman omonim din 1953 scris de Nikos Kazantzakis. În rolurile principale interpretează Willem Dafoe ca Isus Hristos, Harvey Keitel ca Iuda Iscarioteanul,Barbara Hershey ca Maria Magdalena, David Bowie ca Pilat din Pontius și Harry Dean Stanton ca apostolul Pavel. Filmul a fost turnat în totalitate în Maroc. >> Notă: Cu culoarea roșie – oamenii mei din rock…
Scorsese, aici era nebunia !!! Fiindcă nu putea un ageamiu să-și permită câteva volute de-a dreptul iconoclaste sau fals iconoclaste. Desigur, cauționat de cartea lui Kazantsakis. Care a suscitat, ca și filmul mai ales, controverse mari și blamarea de către Papalitate. Deși acum, pentru demolarea//denigrarea creștinismului se permite mai mult decât orice…fie și de către oamenii bisericii. Filmul ăsta e și o provocare privind erezia aia cu faptul că Isus nu a murit, s-a însurat cu Maria Magdalena, a făcut copii etc. Deși autorul în original pune problema metaforică: ce s-ar fi întâmplat dacă Isus nu ar fi rezistat tentațiilor. Și, ar fi spus laș și egoist: ”Patimi?, de ce pentru mine și nu pentru altul?”… Este, zic eu, o mică erezie. Mică. Numai că, aici Biserica catolică are dreptate. Blasfemia e mică, dar lumea – zic eu asta…- e plină de oameni ”săraci cu duhul”, care vor pricepe altceva. Și, are dreptate. Deși, mie-mi place filmul cu ideea lui atipică, blasfemică. E un exercițiu de imaginație, fetelor…
Sunt diabetic. Un bob de strugure, unul singur, sigur nu mă poate ucide. Un coș întreg, poate…
În fine, acum mă prind și eu…ieri era Învierea catholică, azi îi Paștele. La mulți ani, frași creștini! … Filmul a fost programat cu adresă, dacă nu chiar provocator pe TNT. Cine or fi, oare, proprietarii lui TNT ?
…Gata!, pe Mezzo se cântă Vivaldi la Viena. Iar Vivaldi, nu Gergiev?Că, l-am tot botezat! Așa se scrie GERGIEV. Se citește Gherghiev. Dixit!
E vorba despre Opera L’oracolo in Messenia is a 1738 opera by Vivaldi to a libretto by Apostolo Zeno. The opera was composed for the autumn Venetian carnival season of 1738 after Vivaldi took over the Teatro Sant’Angelo from the impresario who had managed it the year before. L’oracolo in Messenia – Vivica Genaux, Julia Lezhneva, Ann Hallenberg, Romina Basso, Franziska Gottwald, Magnus Staveland, Xavier Sabata, Europa Galante, Fabio Biondi; Virgin Classics, 2CDs 2011.
Vreme însorită spre mohorâtă. Am tot pierdut timpul pe la TV, am văzut un film pe PRO – crezând că aici va fi meciul. M-am prins cam târziu că va fi pe TVR. România – Spania. La Cluj – Napoca.Nașionala noastră a jucat excellent.A lor nu prea a jucat…Oricum, așa cum se zicea despre romîniînainte de 89 mămăliga nu explosează, așa le-am zis și eu jucătorilor noștri mămăligi, da, mămăliga a explodat.Poate că-I exagerat, dat a jucat minunat.Este drept că spaniolii nu prea s-au enervat…dar a rămas 0-0 după un meci frumos, spectaculos. In care s-a evidențiat Nicolae Stanciu. Parcă meciul s-a jucat ca să-l verifice numai pe el.eventual, și pe And one. Fără Marica nerefăcut, fără Raț-idem. Cei intrați ăn ultimele 10 minute o făcură formal, nu se văzu nimic la ei.Sînmărtean, ș.cl…
Titlul ăsta din DIGI e aiurea. Vom fi egalii lor când Spania se va diviza în provincii ca Jugoslavia și URSS… Când nu va mai avea catalani, basic, asturieni, aragonezi și alți ”țărani” în echipă…Mare chestie, că am tras de un egal, într-un amical cu Spania; gata, suntem egalii ei, mă nene!Singurul cîștig, și ăla miculuț, e moralul.Am jucat cu tupeu, fără mămăligismele tradișionale. Și, cine-mi garantează că și cu Franța, la debut, la ei acasă, pe cal mai tare stadion, după ceremonia de deschidere, nu ne vom căca pe noi?, scuzați expresia…
România – Spania 0-0. „Tricolorii”, egalii campioanei Europei. Ocazii mari Stanciu şi Andone
27 martie 2016, 09:13
ECHIPA NATIONALA
România s-a ridicat la nivelul campioanei Europei, Spania, împotriva căreia a remizat peCluj Arena, scor 0-0. Cel mai în formă jucător român al momentului, Nicuşor Stanciu, şiFlorin Andone au ratat cele mai mari ocazii ale „tricolorilor”.
După un început de meci nesigur, elevii lui Anghel Iordănescu au echilibrat jocul, iar Adi Popa a avut prima oportunitate de a înscrie, dar stelistul a tras pe lângă poartă din poziţie execelentă. Replica ibericilor nu s-a lăsat aşteptată, iar Tătăruşanu a intervenit de două ori într-un minut, în faţa lui Bartra şi a lui Pedro.
Pe contraatac, Nicuşor Stanciu a testat vigilenţa lui Casillas, în meciul în care goalkeeper-ul Spaniei a bătut recordul de selecţii la o naţională europeană (166). Până la pauză, tot „tricolorii” au fost mai periculoşi, prin acelaşi Stanciu, care a avut o execuţie superbă din marginea careului. Mingea nu a intrat, însă, în poartă, pentru că veteranul din poarta ibericilor a avut un reflex pe măsură.
La reluare, Tătăruşanu s-a opus la şutul lui Pique, în timp ce România a fost din nou tăioasă pe contraatac. Tandemul Stanciu-Florin Andone a creat o ocazie foarte mare, irosită prea uşor de golgheterul celor de la Cordoba.
Ambii antrenori au schimbat aproape complet liniile, iar pe final oaspeţii ar fi putut primi un penalty, în urma unei intervenţii imprudente a lui Săpunaru asupra lui Cesc Fabregas. Arbitrul a lăsat jocul să continue, iar România – Spania s-a încheiat 0-0, al 14-lea meci la rând fără înfrângere pentru „tricolori”.
Astfel, echipa României a remizat cu finalistele ultimei ediţii a Campionatului Euroapean – Italia, 2-2 la Bologna, anul trecut, şi cu Spania, care rămâne fără victorie în faţa naţionalei noastre în deplasare, în şase meciuri.
LIVE VIDEO&TEXT
Min. 90+5 – FINAL DE MECI LA CLUJ! România a remizat cu Spania, scor 0-0, după o prestaţie curajoasă şi mult superioară celei din amicalul cu Lituania. Nicuşor Stanciu şi Florin Andone au avut cele mai mari şanse ale „tricolorilor”, care rămân neînvinşi de 14 meciuri.
Min. 90 – O altă modificare în echipa României. Ropotan a intrat în locul lui Pintilii.
Min. 87 – Fază controversată în careul României. Oaspeţii puteau primi penalty, la o intervenţie imprudentă a lui Săpunaru asupra lui Fabregas. Arbitrul întâlnirii a lăsat, însă, jocul să continue.
Min. 85 – Cel mai bun jucător român al meciului, Nicuşor Stanciu, a fost înlocuit de Lucian Sânmărtean.
Min. 79 – Încă o schimbare la spanioli. Morata i-a luat locul lui David Silva.
Min. 74 – O nouă modificare în echipa României. Raul Rusescu a intrat în locul Florin Andone.
Min. 73 – Şi Isco este avertizat, în urma unui fault comis asupra lui Andrei Ivan.
Min. 70 – Cartonaş galben primit de Jordi Alba, după un fault asupra lui Florin Andone.
Min. 67 – A doua schimbare a lui Iordănescu. A ieşit Bogdan Stancu şi a intrat Andrei Ivan. La spanioli, Mata i-a luat locul lui Pedro.
Min. 61 – Prima modificare în echipa României. Torje i-a luat locul lui Adi Popa.
Min. 60 – Alte două schimbări efectuate de Del Bosque. Au ieşit Paco Alcacer şi Sergi Roberto şi au intrat Aduriz şi Fabregas.
Min. 56 – O altă ocazie mare pentru România. Nicuşor Stanciu şi Florin Andone au scăpat pe contraatac, dar atacantul Cordobei, excelent lansat de „decarul” Stelei, a tras slab, pe lângă poarta lui Casillas.
Min. 52 – O nouă modificare la oaspeţi. Nacho a intrat în locul lui Pique.
Min. 47 – Repriza a doua începe cu o ocazie a Spaniei. În urma unui corner, Pique a avut şansa de a marca, dar nu a tras foarte bine, iar Tătăruşanu a reuşit să reţină.
Min. 46 – A început repriza a doua. O singură schimbare, la oaspeţi. Nolito a fost înlocuit de Isco.
Min. 45+1 – PAUZĂ LA CLUJ! România şi Spania sunt la egalitate, scor 0-0, după o primă repriză echilibrată, în care elevii lui Anghel Iordănescu au jucat de la egal la egal împotriva campioanei Europei. Nicuşor Stanciu a avut cea mai mare ocazie a „tricolorilor”, în timp ce, la cealaltă poartă, Tătăruşanu a intervenit excelent în faţa lui Pedro.
Min. 45 – Cartonaş galben primit de Adi Popa, după un fault asupra lui David Silva.
Min. 33 – Ocazie uriaşă a echipei noastre. Nicuşor Stanciu a tras superb de la marginea careului, cu piciorul stâng, dar Casillas a avut un reflex pe măsură şi a respins în corner.
Min. 28 – Replică pe măsură a României, pe contraatac. Mingea a ajuns la Nicuşor Stanciu, care a tras bine din unghi, dar Casillas a reuşit să respingă.
Min. 27 – Spaniolii au fost din nou periculoşi, prin Nolito, al cărui şut din interiorul careului a fost deviat puţin pe lângă poarta lui Tătăruşanu.
Min. 18 – După un început nesigur, echipa României a reuşit să echilibreze meciul şi chiar a avut momente în care s-a apropiat ameninţător de poarta lui Casillas.
#În acest moment, lângă masa presei este un mic incendiu, iar jurnaliştii nu sunt lăsaţi să iasă, din cauza unui fum toxic. Pompierii se mobilizează pentru stingerea focului.
Min. 10 – O nouă oportunitate uriaşă pentru oaspeţi. Tătăruşanu a fost din nou decisiv şi a blocat excelent în faţa lui Pedro, după o fază superbă a oaspeţilor, dar şi un offside nesemnalizat la Silva.
Min. 10 – Răspunsul ibericilor vine de la Bartra, care a trimis cu capul periculos, după o lovitură liberă executată de Silva. Tătăruşanu a fost atent şi a respins în corner.
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Min. 7 – Ocazie mare pentru Adi Popa, care, din poziţie excelentă, perpendicular pe poartă, şi fără a fi jenat de vreun adversar, a tras pe lângă, de la aproximativ 18 metri.
Min. 5 – Un prim moment periculos la poarta lui Casillas. Nicuşor Stanciu nu a reuşit, însă, să ajungă la centrarea lui Bogdan Stancu.
Min. 1 – A început meciul. Lovitura de start a aparţinut ibericilor.
#Înaintea meciului a fost ţinut un minut de reculegere, în memoria lui Johan Cruyff.
UPDATE Ora 21:15 – Cele două echipe au ieşit la încălzire.
UPDATE Ora 21:00 – Probleme la intrarea pe stadion. La porţile de acces sunt cozi foarte mari, iar spectatorii intră cu greu în arenă.
ECHIPELE DE START
România: 12. Tătăruşanu – 22. Săpunaru, 6. Chiricheș (cpt), 21. Grigore, 3. Filip – 8. Pintilii, 5. Hoban – 7. Popa, 10. Stanciu, 19. Stancu, 9. Andone
Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung – 2. Mățel, 4. Moți, 11. Torje, 13. Keșeru, 14. Ropotan, 15. Găman, 17. Sânmărtean, 18. Hora, 20. Tănase, 24. Rusescu, 25. Ivan, 26. Toșca
Antrenor: Anghel Iordănescu
Spania: 1. Casillas (cpt) – 19. Mario Perez, 3. Pique, 4. Bartra, 18. Jordi Alba – 8. Koke, 25. Roberto Sergi – 11. Pedro, 21. David Silva, 24. Nolito – 9. Alcacer
Rezerve: 12. De Gea, 23. Rico – 2. Azpilicueta, 6. San Jose, 7. Morata, 10. Fabregas, 13. Mata, 14. Thiago, 16. Juanfran, 17. Nacho, 20. Aduriz, 22. Isco
Antrenor: Vicente Del Bosque
Oricum, m-am culcat mai liniștit. Dar, până la meciul cu Franța mai e vreme. Căci, pe lângă absenții, cei doi, nu mai zic nimic despre căpoșenia nepatriotică a ”lazialului” Radu Ștefan, inspirată de doi steliști infatuați și fără minte ca Tudorel Stoica și Mirel Rădoi, de la un punct – acela că s-a supărat pe Lupescu Ionuț.
Minte multă, nene!, să te superi pe Dumnezeu, Patrie, Țară, Mamă, Echipă Națională! Mă întreb ce eram noi, dacă Simion Bărnuțiu,Lucian Blaga, Emil Cioran, Petru Comarnescu, Vasile Conta, Nichifor Crainic, Dimitrie Gusti, Nae Ionescu,Titu Maiorescu, Constantin Noica, Mihai Ralea, Constantin Rădulescu-Motru, Petre Țuțea, George Uscătescu, Alexandru D. Xenopol și încă alții, se supărau pe Țară?!