George Stanca nu a fost uitat, 3 ani de la plecarea lui

George Stanca nu a fost uitat, 3 ani de la plecarea lui

Vineri 4 februarie 2022 s-au împlinit 3 ani de când George Stanca a plecat spre alte zări “unde soarele nu apune niciodată” cum a spus părintele Carămizaru duhovnicul lui la slujba de pomenire de la  Biserica Sf Gheorghe Nou .”George Stanca a descris lumea nu numai verbal ci și în scris, a descris o lume frumoasă pentru  că el avea  o minte luminată, ascuțită, uneori  vulcanică apărând ca un vultur identitatea națională, credința în Dumnezeu și în biserica lui. Trebuie să ne ferim de cei care ucid sufletele. Rămâne după noi  ce am zidit, iar el a zidit o lume frumoasă, după cugetul pe care i l-a dat Dumnezeu”.

A urmat apoi remember la Muzeul Literaturii Române unde prietenii lui, colegii de breaslă au evocat personalitatea lui,  și au depănat amintiri cu George din diversele domenii de activitate. Dl Andrei Novac, poetul, a povestit cum s-au cunoscut în Târgu Jiu și au devenit prieteni, dl Daniel Ionașcu, avocatul cu care George voia sa facă o fundație să apere identitatea națională, ziaristul Mirel Curea coleg de breaslă începând cu 1990 în diverse redacții și pe care George l-a îndrumat spre jurnalism,  dl Mihai Cosmin Popescu de la Radio România împreună cu care a fost în multe jurii la festivalurile de folk, Ducu Bertzi  la a carui emisiuni George a fost invitat, George Canache, poet, un vechi prieten de la Amfiteatru și cenaclurile lui Cezar Ivănescu, Tic Petroșel  care i-a fost alături lui George în ultimii ani și împreună cu care a făcut spectacole de muzică și poezie în București și în țară. Actrița Simona Măicănescu a recitat din poeziile lui George Stanca cuprinse în volumul care s-a lansat cu această ocazie -Grădina lui Gheorghe-. Ultimele poezii scrise. Gazda muzeului doamna Loreta Popa a vorbit de George din perioada cand erau colegi la Jurnalul Național. Pentru că timpul a trecut repede mulți dintre prietenii din sală nu au mai putut lua cuvântul. Daniel Nanu coleg de redacție la sport, Mugurel Dumitru SGR la Super Vip,  ing Nicolae Jivan din Vâlcea prieten de suflet,  dl Ioan Toma -un bun prieten dinainte de 89, când George colabora la SLAST-ul lui Ion Cristoiu și care împreună cu Dan Mihai Bârliba au rămas prieteni cu George  până  a plecat, senatoarea Mihaela Ionescu, membră a Clubului Unesco România,  sculptorița Ana Rus, și nu în ultimul rând Dna Cornelia Victoria Dedu, pictoriță care a avut bucuria, răbdarea și talentul să picteze Bojdeuca lui Stanca din Giuleștiul lui drag, lucrare care se afla pe coperta cărții Grădina lui Gheorghe, poezii, editată la Editura Semne, 2022 prin grija dlui Dulu.

Au fost mulți prieteni alături de familie copii și nepoți atât la biserică cât și la Cimitirul Belu unde au aprins luminări și au depus flori la  mormântul lui George Stanca care a plecat prea repede și care pe 7 mai  2022 ar fi făcut 75 de ani dar care a lăsat în urmă picături de viață.  

Lăsăm în urmă – evident, cine lasă… – picături de viaţă, tone de viaţă. Asta lăsăm cu noi şi tot asta nu ne-o ia nimeni după moarte.

asta spunea George Stanca cu o zi înainte de a pleca.

Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române  a scris câteva rânduri după plecarea lui George.

<<Un gând Poetului …

Pe George Stanca l-am cunoscut din scris, mai ales din poezie, dar și din numeroase cronici publicate în variate reviste literare. Cu alte cuvinte, am încercat să pătrund în universul creatorului și m-am împărtășit din „maxima lui tandrețe”. S-a născut în zodia poeziei, deși fost și muzician, publicist, comentator, căutător de iluzii, încrezător în oameni și în destinul acestui popor român. Nu a fost ferit de provocări, de rivalități și de răutăți, dar a știut să le înfrunte pe toate cu un spirit răzvrătit și însetat de libertate. Abia târziu, în urmă cu ani puțini, l-am cunoscut direct, la o terasă în București, într-un anotimp cu miros de lămâiță și într-un timp al serii prăvălite spre noapte, când avea chef să vorbească despre dragoste, despre harul poetic și despre eternul feminin. De-atunci, am rămas în dialog discret și vag, eu cu gândurile mele de prezentul oamenilor care ai trăit în trecut, el cu gândurile lui despre prezentul continuu și etern. Avea darul vorbirii în metafore, comunicând idei cu ajutorul cuvintelor meșteșugite, pline de miez precum lujerul verde de sevă. Eu îl văd în continuare printre noi, deși el a pășit nu demult într-un tărâm lipsit de ură, ai cărui locuitori se înțeleg între ei în versuri. Poezia lui îl face vecin cu veșnicia. Nu mai interesează pe nimeni zbaterile sale omenești, în fața forței unei moșteniri spirituale perene. George Stanca rămâne pentru mine Poetul, pogorât din stirpea celor aleși și înălțat apoi în Arcadia, de unde ne veghează, ne mustră din când în când și, în cele din urmă, ne iartă pe toți, „cu maximă tandrețe”>>.    

Ioan-Aurel Pop, 16.04.2019  Mihai Neagu Basarab, directorul Bibliotecii Române din Freiburg, Germania scrie

„…George Stanca a fost un artist complet, al vieții în primul rând, arta revărsându-se din el ca o cascadă, sau, în orice caz  în șuvoi… Se recunoaște la George Stanca energia inepuizabilă și talentul artistic al celor bine născuți în zodia Taurului. Și, în același timp, o anumită fidelitate față de talentul său pe care nu l-a batjocorit niciodată, deși a râs aproape tot timpul împreună cu acesta de ceea ce putea să-i treacă prin minte și chiar prin sufletul său sfios, dar bine apărat contra imixtiunilor ostile. George Stanca face parte dintr-o rară familie de literați… Oricare poezie din volum îi proclamă talentul cu totul remarcabil, oricât ar fi de nestăvilită pornirea sa ludică…Chiar dacă literatura română  ar fi mult mai importantă decât este, locul lui George Stanca în cadrul acesteia ar rămâne notabil”.

Mihai Neagu Basarab, Freiburg, Germania, 2021

Revista Flacăra, anul XXII, NR 06(1034) din 11-17 februarie 2022 , revistă condusă de Ana-Maria Păunescu i-a dedicat ultima pagină, 16, lui George Stanca