Festivalul Internațional Adrian Păunescu 2019

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Adrian Păunescu desfășurată în perioada 19-21 iulie 2019 a adunat la Craiova multe personalități. Academicienii Mihai Cimpoi și  Nicolae Dabija din Basarabia, Vasile Tărâțeanu din Cernăuți, medicul Ivo Gheorghiev, liderul Organizației Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, poetul, şi traducătorul Vasile Barbu, Președintele Societății Cultural-Artistice „Tibiscus”, din Uzdin – Serbia, prof univ. dr. Ilie Cristescu, prof univ. dr. Nicolae Georgescu- eminescolog, Nicolae Arsene- vechi ziarist de la Flacăra, din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, președintele Doru Dinu Glăvan și  Miron Manega, scriitorii Nicolae Dragoș, Doina Rizea, Mihai Sultana-Vicol, Tudor Nedelcea,dl Dulu directorul Ed. SEMNE,  Petre Gigea Gorun, Cristiana Crăciun, folkiștii- Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Magda Pușkaș, Dinu Olărașu, Ducu Bertzi, Vali Moldovan, Cristian Buică, Cristi Minculescu, George Nicolescu, Vasile Șeicaru, Mădălina Amon, Maria Maria, Andrei Păunescu și Trupa Totuși, Arpad Domokoș, Walter Ghicolescu, Generația Folk..

Au fost 3 zile pline de evenimente. In prima zi a fost simpozionul Adrian Păunescu la Biblioteca Județeană,  încheiat cu intervențiile actriței Natașa Raab și microrecitalul lui Raul Cârstea. Din partea UZP a fost oferită Anei Maria Păunescu o Diplomă „In Honorem” („Celui care, deși nu mai este, continuă să fie și să rămână un reper exponențial al presei românești: ADRIAN PĂUNESCU. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România îi onorează memoria și faptele de presă, cu nimic mai prejos decât poezia sa. AVE!”. A doua zi a a fost concursul de folk la Casa Studenților  unde s-au întrecut copiii din Moldova cu cei din sudul țării, din Craiova și Mehedinți la cele 3 categorii de vârstă. Juriul format din Victor Socaciu, Cristian Buică, Ana Maria și Andrei Păunescu  a avut  ceva probleme la departajare copiii find foarte buni.Seara a fost marele spectacol folk din Parcul Romanescu cu membrii Cenaclului Flacăra care a durat pana la 1 noaptea.  A treia zi a fost vizita la Bârca, cu alocuțiuni la bustul lui Adrian Păunescu din fața Casei de Cultură, recitalul Angelicăi Stoican care vine în fiecare an să-l omagieze pe marele poet, spectacolul  Generației Folk, George Nicolescu a vrut să fie prezent și aici cu Eternitatea lui, urmat de dansurile populare ale elevilor din comună și încheiat ca de obicei de Andrei Păunescu. A urmat vizita la casa părintească. Seara la Teatrul Marin Sorescu din Craiova s-au decernat premiile la concursul de poezie unde au fost peste 120 concurenți și la concursul de folk.

La folk înafară de cele 3 premii la fiecare categorie de vârstă, de mențiuni, de marele premiu câștigat de Alina Amon, s-a înființat un premiu special George Stanca în memoria poetului, ziaristului, primului secretar al Cenaclului Flacăra, membrului fondator al Cenaclului alături de Adrian Păunescu și membru juriului la primul concurs de folk din cadrul Festivalului Adrian Păunescu din 2018, când a lăcrimat continuu fiind emoționat de vocile și calitățile excepționale ale concurenților prevăzându-le mult succes în viață. Din partea familiei George Stanca au fost oferite cărți ale poetului. A urmat recitalul lui Doru Stănculescu. Dinu Săraru prin înregistrare audio și-a exprimat regretul ca Adrian Păunescu nu a fost membru al Academiei Române.

Invitat de onoare a fost Florin Piersic care a recitat din versurile marelui poet Adrian Păunescu.

Organizatorii acestui festival de excepție au fost Ana Maria Păunescu, Andrei Păunescu și Carmen Păunescu. Vin din urmă grabite Alexandra- fetița Anei Maria și a lui Daniel care a făcut 3 ani pe 20 iulie, ziua de naștere și a bunicului Adrian și Adriana fetița lui Andrei și a Mariei de 5 ani care sunt nelipsite de la toate manifestările.

Mulțumim familiei Păunescu pentru invitație și pentru premiu.

Familia George Stanca