Evgheni Vodolazkin –” Laur ” (fragment introductiv)

Am citit tot din cartea ”Laur”. Mai am. Ciudată carte. Oricum, inedită. Ca temă, ca erudiție botanică (?) a leacurilor străvechi și ca filozofie creștină cartea e un mare balsam. Profundă. Omul e din stirpea lui Dostoievski ca adâncime. Îl văd la Nobel dacă nu ar fi prejudecățile alea noi … politice și prosemite. Pornite de la Soljenițân. El este. Ecce homo, ecce Nobel: Evgheni Vodolazin !

Oricum, l-au premiat rușii. Că ei știu, nene, să prețuiască valorile. Cum se face, nu știu? În cultură sunt fabuloși. Am observant că mari oameni de cultură,regizori de film, dirijori, scriitori care dau obol primului om al țării, lui Tătuca, iau recompense generoase. ”Pupincuriștii” lor sunt extrem de valoroși, chiar dincolo de caracterele lor poate infecte și de talentul lor extrem de pregnant, sunt bine plătiți, premiați, decorați, adică tot bani. Exemple: Dirijorul sanktpetersburghez Valerii Gergiev care e pe toate scenele lunii, care invadează domină Mezzo TV are-n conturi peste 18 milioane de Euro. Nikita Mihalkov are tot la dispoziție ăn Rusia fece ce vrea așa cum făcea și-n URSS. La fel, familia sa aristocatică, nobilă după mamă ; tatăl lui pe nume Serghei Mihalkov scriitor pentru copii – eu l-am studiat la școala primară, a scris de trei ori imnul Rusiei!!!, fiind pentru asta decorat de Putin la 90 de ani. Fratele cel mare al lui Nichita, Andrei Koncearovski e autorul marii epopee ” Siberiada”, apoi are câteva filme americane. Karen Şahnarazov – armeanul jmecher directorul Mosfilm, regizor genial – Tigrul Alb, buget 8 milioane de dolari, s-a declarat public de acord cu invazia din Ukraina.Ajunge… Mă ‘nervez cu nervii capului…monșer. Oportunist, să tot fii la ei, dar fără talent nu ține…Căte genii au fost libere au trăit cu vănt? Nu prea… 

Poate că rușii, Putin vor prin astea să reabiliteze unele greșeli din stalinism. Merită. Căci, ar mai trebui un premiu Nobel, unul retro. Nu numai pentru ruși, dar și pentru alții. Cum să treacă omenirea peste un geniu ukrainiano-sovietic, obidit, batjocorit, ucis de Stalin, dar necuprins pe lista Nobel cum a fost Mihail Bulgakov? Cel care a prefigurat ”realismul magic” al lui Marquez cu zeci de ani în avans?cel care cu Maestrul și Margareta a survolat cenzura stalnistă, efectiv zburînd peste ea? Sau, tot cu imaginașia sa pragmatică a ucis un câine-cetățean al marelui stat sovietic fără să-l și omoare… Mi se pare, la fel, o nedreptate aceea cu Nobelul pierdut prima oară de Vargas Llosa și oferit abia a doua oară. Dacă între timp murea? Și, aș mai avea de adăugat la o listă de Nobel-ratat pe cehii Bohumil Hrabal și Milan Kundera. Bref, e loc e destul și pentru Vodolazki și pentru sud-americanul de origine maghiară Federico Andahazi. E loc !

Nouă ni se bagă pe gât tot felul de cărtărești, pupincuriști prezidențiali dar fără talnt de Nobel, bursieri eterni, sugători de fonduri literare de la Guvern, acoperiți de servicii…tot ce vreți numai valori nu. Și, care la sunt… unul singur: tot ăla !