Da, VOCEA ROMÂNIEI!

E recomfortant, o delectare să privești și asculți spectacolul tv ”Vocea României! Indiferent de gusturile muzicale, de educație, de culoare a pielii, sex, religie etc. Nu zic că nu-mi plăcea nici înainte, numai că ediția ultimă, aceea din 7 octombrie a lăsat o impresie fabuloasă… Voci incredibile eliminate de voci și mai incredibile… Spectacol total, o nebunie scenică. O euforie frenetică, de parcă fiecărui actor i se livrase înainte măcar o votkă mică…Actorii principali, membri ai juriului, în care doar unul e actor, Chirilă. Ar fi de adăugat, din când în când mult-simpatizatul Bartoș, deasemnei profesionist. Dar, nu contează. Cu toate că unii dintre ei lasă impresia că se iubesc, în realitate se detestă, e un dispreț nobil mascat, căci nu se poate, nu e voie, nu e frumos a o spune. Numai că adesea, ei …”se scapă”. Și, dacă nu conotă, măcar o denotă disprețul din aer…stele verzi din șocul impactelor …

Nu putem spune că micuțul, delicatul mega-talentatul Moga se dă în vânt după piesele teatrale jucate, sau muzicale cântate ale lui Chirilă Altfel, un ins plin de insolență, nonconformist, cerepumnist. Dar, talentat, actor profesionist. Iar aici să nu uităm nu e Shakespeare, nu e Ibsen nici Goldoni nu e. E divertisment, fetelor! Mi-aș dori ca războiul necesar dintre ei, menținut regizoral, să fie redirijat către Smiley sau chiar Loredana. Care știu să încaseze. Moga nu e omul. Beștelirea sistematică a lui, ins fragil, pare un act injust. Lasă un sentiment de nedreaptă durere de dinți… care nu are a se pupa cu spiritul unei atari producții. Opriți, acest măcel!

Apoi, Chirilă uneori furat de instincte, a început să cam abuzeze de teatralism expunându-se unui pericol iminent: cabotinizarea. E treaba lui. Dar, nota bene!, ne-au ajuns maimuțărelile poporaniste guițate de dl Brenciu, zău! Dacă Loredana, prin faptul că este femeie pare, totuși, mai protejată, nici ei gura nu-i prea tace. Așa că, uneori, încaseză pe drept. Numai că tot ce face ea e sub un văl fin al delicateții. La fel, Smiley, e insiunuant-protector, tandru și nostalgic cu Moga, răutăcios cu Lore și bătăios cu Chirilă. Practic, privind spectacolul juriului cu un cinism adecvat competiției, se observă că membrii săi se detestă într-o perfectă armonie… Care crește spiritual showul. Dar, atenție la excese! Fiindcă unele lovituri dureroase aplicate oricărui coleg, îi lovesc și pe fanii lui. Și, aceia vor începe să țipe. La urma-urmei, dincolo de toate poantele, malițiile, polemicile, insinuările, fițele, acuzele amicale în producția de acest tip, important e numai lucrul principal – Vocea. Vocea României.

 Restul, gâlceavă…