Cașimania
Mă enervez la culme. Parcă s-au intoxicat cu toții. A dat peste ei, peste noi un fel de streche. O râie lingvistică. O manie. Cum a fost acel păgubos ”deci” la vremea bietului George Pruteanu. ”Cașimania”.
Totul a pornit din Ardeal. Ei spun în loc de ”ca mine”, ”ca și mine.”Adelenii o fac, nu știu, dintr-un obicei, și de mult timp. O știu, fiindcă am o soție de acolo. Dar, deodată, cineva anonim, din popor – din ăia care fac texte de muzică populară – a descoperit o terapie fabuloasă cu acest ”ca și” : evitarea cacofoniilor. Nu se mai spune cacofonic ”ca când”, ci ”ca și când”… ”ca și cum”; mai înalt ca casa”, ci …”ca și casa” etc. Această sintagmă ”ca și”, a ajuns ca un insecticide. Omoară cacofoniile. Acest genocid al cacofoniilor e minunat, e-ncântător dar la un moment dat este excesiv și devine penibil. Imaginați-vă că vă aflați undeva pe un drum de țară pe care mergi ca și cum ai vorbi. Din instinct. Mergi neatent, faci un pas și la al doilea , cu piciorul în aer vezi că poți călca pe o balegă… adică ai ajuns cu vorba la ”ca”… Nenorocire! Pericol! Vine spre noi o vocabulă născătoare de cacofonii! Ce faci, ce faci? Aici, te salvează, te izbăvește acel ”și” miraculos pus, de exmplu între ”ca” și ”ca” ; între ”ca” și ”cu”; sau între ”ca” și ”ci”, ”ce”. Nu și între ”pul” și ”a”, vezi celebra sintagmă comunistă ”timpulacesta măreț”…Ceea ce arată că nici ”cașiologia” nu salvează mereu cacofonia …
Repet nu știu cine a brevetat acest procedeu, nici nu voi afla vreodată. Dar, știu cine l-a încurajat și cine l-a proliferat. Politicienii, numiți așa în general. Politrucii, cum le zic eu celor din specia semidoctă din toate punctele de vedere…Și, mai sunt comentatorii sportivi de media audio-video. Care o pot lua de-a dreptul prin balegi dacă ar ști să folosească virgula aia falsă numită ”pauză de respirație”. Dar, nu s-a inventat încă, știința ”cacofonologie”…
Azi, duminică, zi de alegeri, zi decisivă, cardinală pentru PSD – ies ai noștri sau ai noștri? – l-am auzit pe singurul candidat și sigurul învingător folosind ”ca și”, în context nici măcar anti-cacofonic, ci preventiv-degeaba, de cel puțin 4 ori în 2-3 minute. Record de partid !Și uite așa ne strică politrucii și limb ape lângă toate celelte rele…
Concluzia: cum vorbesc politicienii, așa și boboru. Care îi votează și îi urmează… Italienii au o vorbă. ”Parla comme mangi”. Tradus: „vorbește ca cum mănânci!!! ”, ”precum mănânci”. Sau direct ”Vorbește cum mănânci”.
Politically correct!