Bussiness fotbal

Ori am îmbătrânit eu prea tare, ori a înnebunit lumea asta. Auzi, după celebrul meci al Barcelonei din Liga campionilor, contra… PSG – 0-4, 6-1 – unde Barca a dat câte goluri a vrut făcând o Remontada istorică – ”făcând”, de la făcătură… – de un spectacular istoric incredibil ,toată lumea, mai toată… a sărit în sus. De o bucurie estetică. Și eu la fel… Numai că, am spus clar că această comedie emoțională era necesară. Barcelona e Barcelona și citam din Lucescu care mi-a spus că orice mare echipă trebuie ajutată… Ori aici a fost mâna , nu a lui Dumnezeu… ci a arbitrului care a dat și el de pomană – vreo două goluri, … Arbitrul ­- Deniz Aytekin un germano-turc , mai mult turc, crescut cu vocabule gen ciubuc, bacșiș , va fi out, sezonul acesta, mai încolo vom vedea… Oricum, va rămâne ca primul remontadolog al omenirii… e ceva!

Și, a… Arbitrul Deniz Aytekin un germane-turc , mai mult turc crescut cu vocabule gen ciubuc, bacșiș , va fi out, sezonul acesta, mai încolo vom vedea….cum vine cazul Real Madrid-Bayern . Real a ”pățit” spre avantajul său, la fel cum fu cu catalanii. Cu ceva mai puțină spectaculozitate remontadescă în culpă a fost unul dinrtre cei mai buni. Sau cotași a fi printe cei mai buni – maghiarul Kassay,care a avut o carieră sudprinzător de fulminantă. Acum este clar că spre sfărșitul carierei tebuie să se spună cu orice risc forurilor care l-au creat. Și-a plătit cotizația pe viață… chiar compomisâmnd-se official… vedeși totul costă. Recomand a lectura cv –ul dlui Kassay. Să vedeți căte recompense a incasat//primit în avans ca o dată, doar odată să se compromită pentru rașiuni superioare. Pe scurt care sunt astea – banii? Naivilor. Voi cei mai de vărsta mea romantică , voi cei care ati apucat și fotbalul cinstit, chiar să nu vă prindeți că azi suntem în era Remontadelor. Banul conduce fotbalul! Și o face în spiritul acelei suave sintagme amoroase ”iubite, minte-mă frumos!” Fotbalul e și spectacol. Și ca orice spectacol are actori,vedete, figuranți, regizori de multe ori total ascunși, șefi de culise, lumini, decoruri , reguli care să fie măcelărite dacă interesele o cer…. și încă multe altele. Ceea ce e adevărat de aici , locul unde nimic nu se poate truca, e talentul fotbalistului, acea mină de aur plătită cum se cuvine arareori mincinos și mai ales milioannele miliardele de proști, de boi care cred în chestia asta literaturiazntă, care e jocul. Și cănd spun idioți și naive și cretini și creduli, îl include și pe subsemnatul. Fotbalul e ca la curve. Mai iei o blenoragie, (cu scuzele de rigoare!) acolo, dat tot mai vrei să treci pe la ele….

Dar, în esența lui profundă și reală, deși nu prea vizibilă, fotbalul este AFACERE. Teatru. Dramaturgie,, mai adânc zis. Cinema. Scenarii de succes. Nu mai zic publicitate… Prosperitate pentru cei ce doar ating fenomenul. Banal, simplu, iată la București , o finală europeană a umplut de bani neguțătorii din Centrul Vechi și de pe Bd Unirii- Decebal, unde ilegal berea a sărit la ”prețul pentru străini” de 3-4 ori, și tot era ieftină pentru ei – vizitatorii … Cum să nu tânjească dumnealor negustorii după încă una …două… zece finale d-astea? Și, atunci ne mai mirăm! Repet, azi când un jucător cvasi- mediocru se vinde cu 10-15 milioane de euro, când bursa pariurilor pe fața-i asiatică mai puțin văzută produce sume incredibile,…                          …voi, cogenerii mei, confrați români …concetățenii mei dragi, microbiști, sindicaliști, pariori, islamiști, assiro-babilonieni, pițiflenderi, ciocoflenderi, sâmbetiști, poansoniști, esenieni, darwiniști IT-iști cat a II-a , vatmani, gogomani… mai credeți în puritatea sportului din finele – sec XX – începutul sec XXI??? În ingenuitatea, virginitatea fotbalului? Naivii mei dragi:

Adio, fotbal! Trăiască showul!

Adio , sport! Trăiasă banul! Căci boborul, oriunde s-ar afla , vrea pâine și mai ales jocuri. Și astea fără bani nu pot exista… PS El Classico hispaniol este poate singurul meci sincer. Iar aici duminica seara am redescoperit sinceritatea și naivitatea lui Messi. Omul mare cît o echipă, care a bătut singur pe Real Madrid. 3-2 ! Păcat de Ronaldo. Că, și el e geniu… dar mai vedetă, așa…