Bărnuțiu Simion

In fiecare an în jurul datei de 21 iulie fiii localității Bocșa județul Sălaj se adună acasă să aducă un omagiu celui care a fost Simion Bărnuțiu marele revoluționar de la 1848. Familia mea, tata- Florian, mama- Susana, fratii mei Vasile, Florica, Mircea, mătușile si unchii noștri am încercat să ducem mai departe memoria acestui mare om și să transmitem mai departe copiilor și nepoților noștri ideile lui, dragostea pentru neam și țară. An de an de Crăciun ne adunam totă familia și colindam, recitam si bineînțeles se ajungea la cântece patriotice care începeau cu Deșteaptă-te Române ( asta înainte de a fi imn național) Treceți Batalioane Române Carpații, etc.

 Impreună cu George Stanca am adunat într-o carte Ești mică Bocșa cântecele, colinzile, obiceiurile din sat. Cartea se deschide cu poezia La mormântul lui Simion Bărnuțiu a lui Iosif Vulcan pe care tata Florian o recita cu mult patos. Fratele Vasile duce mai departe acest drag de poezie.

In 2016 am fostla serbarea lui Bărnuțiu cu George Stanca venit direct din Austria pentru acest eveniment. O intâlnire emoționantă cu oamenii din sat, cu rudele, cu prietenii. Emoția a fost mare când pe scena a recitat Antonia Remeș poezia lui George  

 

Bărnuț e-n noi

Ne trage timpul înapoi.

Cu tricolorul drag în tindă

noi ne privim ca-ntr-o oglindă

cătând spre vremuri la eroi

Bărnuțiu Simion e-n noi!

 

Cu lupta și cu jertfa lui

iubirea-i de norod ne-o spune

că-n Țară nu îs toate bune

și-acuma, azi la sărbătoare

 tot ne apasă o-ntrebare

feciorii noștri unde-s, oare?

Căci, cu amar sunt sălăjenii

li se duc fiii în bejenii

își lasă pruncii singurei

și parcă-i și Bărnuț cu ei…

 

O ține Domnul și cu noi

să ne adune iar în vatră?

Să batem clopote de piatră

si să strigăm cu glas vioi:

Bărnuțiu este iar cu noi!…

 

Bărnuț e-n noi, și noi într-însul

e neamul, sângele, e plânsul

din mică Bocșă ce se-aud

… trece Istoria plângând…

trece Istoria de sânge

Bărnuț este cu ea…și plânge!

 

Și anul acesta pe 21 iulie s-a omagiat Simion Bărnutiu. George a lipsit. Poezia lui se recită. A lăsat ceva oamenilor din sat, satului de care se simțea foarte legat. Se simțea ca acasă așa cum sublinia într-unul din reportaje adunate în cartea Reporter de profesie.  Oamenii din sat nu l-au uitat. I s-a decernat diploma In memoriam. Nu intimplător la acest eveniment a fost invitată  de către Mircea Boldea, fratele meu formația Semnal M de care George era foarte legat. A scris despre trupă, membrii trupei, bucuriile si necazurile ei. Când s-a stins Iuliu Merca eram la Costinești. Am mers cu George la Mangalia la morgă împreună cu unul din formație să-i ridicăm trupul. George a mers cu el la Cluj unde a fost înmormântat.