Miercuri 10 februarie

 
Este ora 6:15, locală.De unde aseară lumea se plângea că… gata, vine primăvara, s-a terminat cu zăpada, și se trecea la nostalgii hibernale… mai țineți minte ce nămeți am avut prin 2011? Patru metri”etc, m-au trezit reflectoarele și luminile galbene intermitente ale utilajelor dezăpezirii…. Ferestrele mele sunt căptușite de zăpadă, a nins în draci și în ciuda celor care aseară ziceau că vine primăvara. Ba, din contră, revine Iarna. În forță. Păcăleală! Degeaba ieri a fost cald, a plâns amar streașina, a fost urât, o umezeală de zăpadă tristă, fără vigoare, pleoștită, gălbejită căreia îi cântam prohodul, iată că apăru resurecția iernii. Iarna a biruit. Mă bucur ca un schior, nu ca un turist. Când o aud pe una din doamnele grupului că a urcat atât…, că a făcut nu știu câți pași -echivalând 13 km – are o aplicație la telefon care-i numără pașii…- mi se pare că trăiesc în altă lume. Eu, fiind într-una a neputinței. Nu mă plâng, ci constat, fetelor, că abia mai pot face câțiva pași pe jos. Sunt blocat de la mijloc, am câte un clește pe bigemeni, abia pot păși. Ceea ce mă omoară sunt sfaturile izvorâte – recunosc – dintr-o grijă sinceră a comesenilor, a megieșilor. De parcă nu ar avea altele…proprii… Dar, e cumplit să-i vezi pe cei din jur că zboară, iar tu să te târăști urând visceral gravitația.

Dar… avansez la lectura în italiană a scriitorului francez Michel Onfray- Pensare L’Islam despre cazul Charlie Hebdo. Onfray e autorul ”Tratat de ateologie„. Contoversat filozof european. Fondator al Universitatea Populară din Caen. Extrem de interesant…

Omul publică părerile lui la cald… Aștept concluzii,păreri fundamentale. Le am eu înaintea sa.Ieri m-a vizitat managerul de la Floretta. Nu iubește ceea ce face, aș spune chiar că urăște… dar face. Vorba lui Onfray, e islamofob sau mislamic ? ”Mislamic” – voi reveni desigur – iată un neologism, vine de la prefixul ”mis-” precum mizantrop = persoană care manifestă aversiune față de ființa umană sau misogin… persoană care manifestă aversiune față de femei.Mislamic persoană care manifestă aversiune față de islamism.. Ingenios neologism. Mai ales că el trebuie ușor diferențiat de islamofob, care avea alte sensuri. Onfray afirmă că”adjectivul <<islamofob>> a apărut în Iranul lui Komeini spre a stigmatiza pe opozanții regimului. Deci, cu totul altă conotație decât cea să zic neutră a termenului. O expresie mai degrabă locală. Așa că, mislamic e mai précis. Deși, ca termen e total neconsacrat. Necunoscut ca sens. Eu am să-l folosesc adesea…Mi se pare extreme de précis și correct nuanțat.

Mi s-a vorbit despre mirosurile din hotel. Am contatat că așa e când am mers acolo, după prânz. Căci, apropo am vorbit telefonic la Casele din Obervellach și Bad Bleiberg, putine noutați,am cam inchis capitolele…deși aș mai merge odată. Una e la telefon, alta de față. Am cerut deja asta lui Bigu…

Omul meu de la Floretti mi-a vorbit despre păduchi. Despre faptul că onor clientele sa nu are cultura curățeniei. Deși li se dă săpun Dași, pe o limbă a semnelor, îi învață pe acești irakieani să se civilizeze…

Am mers după prînz la hotel. Am făcut poze. Li se dădeau saci cu lenjerie nouă, septică. Totul strălucește…și totuși…vrând – nevrând te duci cu gândul la țiganii noștri… M-a pufnit râsul rău- întrun apartament, ușa băii fiind dechisă am văzut un bideu…M-am strâmbat de răs. Ce fac cu el, ce fac ÎN el, am întrebat.? Nu, nu vă supărați pe mine nu sunt nici rău, nici homofob, ci doar realist. Dar, cine a avut ideea cu bideul mi se pare a fi fost un miștocar…tichia de mărgăritar a chelului cum se spune la noi…În timp ce vorbeam cu gazda, dl OC, a venit micuța mamă, cea de 16 ani.Mama Puștoaică. Semne disperate, copilul vomează. Nu are febră dar a vomat, chemați salvarea! Un coșmar întreg, un lanț de telefoane inutile, ton ridicat, lamentări dar…nu vine nicio salvare, du-te cu ce știi până la Obervillach, pe jos! ???? kilometri. Am plecat.M-am culcat ca să uit…O oră.Seara am cinat cu toții invitații Fratelui, la Tibi. Criminal bucătar omul ăsta. Emöke e cu prăjiturile. Ce să mai fac cu diabetul meu aici ?

Apropo, seara trecută am făcut o cură de AC//DC. Concerte uriașe pe stadioane. Mă înfioară… când văd valuri de oameni, oceane de populație, văd numai exodurile din vara asta…și afară ninge, ninge. Cei doi mari protagoniși vocalistul Brian Johnson și chitaristul solo Angus Young sunt fabuloși, câtă energie pot avea… și Angus câtă precizie să cânte tăvălindu-se sau alrgând de nebun. Aseară mi-am dorit să revin asupra lor. Am tastat pe Youtub numele piesei, Thuderstuck, Uite ce am văzut:

2Cello. Luka Sulic născut la Maribor Slovenia și Stjepan Hauser croat din Pula. Glumind grosier ”Hauser din Pula și Sulici din Maribor…nu e o greșeală, ci o nedreptate. Cineva a vrut să evite un pleonasm: Sulici din Pula…”. Cer scuze, dar nu m-am putut abține. În fine, urăsc atâta pudoare, să nu ne fandosim dacă pronunțăm, vay-tu!, numele unui oraș ca Pula…

2CELLOS, cultivați și studiați în Anglia, sunt fabuloși, nu musai în preclasic și clasic ci…în rock. Hard! Să câți la două violoncele din AC//DC pare o maximă obrăznicie, crasă nesimțire…tupeunemărginit… și totuși sunt formidabili.

Nu exagerez, jur, m-am îmbătat de parcă eram după o sticlă de vin ”Soare”. Extaz. O revelație uriașă, să mă scuze cei care deja cunosc acest duet.Sunt din 2011 în piață, ce ignorant! Așa, am mai comis-o acum doi ani, descoperindu-i pe Joe Bonamassa și pe iubita mea Beth Hart. Și, tot așa mi-a explodat în suflet această bombă – 2 Cellos.

Vezi Stanca? Așa cum Dumnezeu le dă bucurii kilometrice schiorilor – scoborâtori sau fondiști – și globetrotterșilor, tot așa dă revelații cu tonele, sedentarilor ca tine…! Thank You God!

S-a făcut lumină afară, e 7:27, vine raiul alb peste mine…