Jurnal extim
O știre de marți ce- a trecut , din păcate valabilă și azi…
Cornel Ostahie s-a stins prematur
Nu am mai scris , n-am avut chef. Sau am avut un chef. De vineri până luni… La Căciulata. Chef care m-a scos din starea meditatică. Agapa de 35 de ani a soției. Voi reveni.
Nu par să fiu prea prompt; trebuie să mestec, ronțăi lucrurile până să le public. Nu mă joc. Eu nu mint în scris. Și așa, lume, lume, tot pregătesc un Prolegomene la blog. Să mărturisesc de ce are abia acum Stanca blog și ce vrea el cu el?
Pe Ostahie l-am cunoscut în atelierul marelui artist plastic – și marelui meu prieten – Vasile Chinschi. În pasajul Villacross. Un tip taciturn. Introvertit. Discret. Exagerat de discret. Una cu decorul…Ne știam de ani buni.
Colaboram la SLAST- ul lui Cristoiu. (<< Suplimentul literar al ”Scânteii tineretului”>>)… El era angajat acolo. La Chinschi am participatîmpreună la mai toate petrecerile, pomenirile, parangheliile, aniversările lui, ale soției lui, Teodora, ale fiicei, Vasilisa, ale mele, nevesti-mi și copiilor mei; la comemorările, lansările, vernisajele găzduite post-factum de generosul Vasile. Dar, abia după dispariția marelui Chinschi, am îndrăznit să-l întreb pe Cornel ”cine ești tu C.O.”? Chiar, am făcut-o ferm.Tare. Ca-n revistele senzaționaliste franceze din anii ‘70. Cu acel impertinent și indiscret ”D’ou viennes tu XX?!” S-a deschis brusc. Mi-a povestit viața lui pe nerăsuflate. Nu am altă sintagmă decât obosita , folosita ”Viața lui, un roman”…titlu șlăgăros folosit de Adrian Păunescu. Numai că, din contră, Paler spune că nu-l tenteză să spună ”viața mea, ce roman?” decât în ilustrarea ideii că destinul este propriul nostru caracter. Și, adaugă ”de ce mă obsesdează deșerturile. Doar fiindcă singurătatea a făcut parte mereu din destinul meu?” Da, cred că Ostahie era ca Paler, obsedat de izolarea deșertică și incomunicativitatea, opacitatea sa socială. Una prea prudentă. Ce aducea, bref, cu timiditatea.
Păcat că nu prea se cunoaște viața lui Cornel, originea sau cultura tăcerilor lui. Poate soția să știe…Mă voi interesa…Căci sincer eu am cam uitat esența poveștii vieșii lui…Nu am putut merge la funerarii, mi-au ajuns cele ale lui Vadim…Dar, și mai ales, ale doamnei avocat Iacob. Nu știu din ce cauze , iată, a murit și Florența Mihai marea tenismenă. ”…după o lungă și grea suferință…”
Doamne, oprește-te!
Nici nu mai vreau să scriu în ziar. Mă transform într-un deplorabil cioclu. Deși, vârsta îmi permite să fiu un destul de obiectiv martor al celor dispăruți. Pe Florența o cunoșteam binișor, dar nu am mai putut scrie despre ea, din cauzele de mai sus… Odată la Cluj ca reporter, am fost la un concert rock al unui scoțian Roddy MacNeyll. Care fusese la o ediția a festivalului ”Cerbul de aur.” L-am căutat pentru un interviu și acolo am cunoscut două fete drăguțe, sportive. Una era Florența. Iată, dispariția Florenței îmi amintește de buna prietenă a ei, și parteneră de dublu, care stătea pe Giulești la ”blocuri”. O vedeam ades cu un tânăr distins care era fiul inginerului Viorel Moraru, marele rugbist de la Grivița, Națională,jucător, antrenor…Cel ce a revenit din Franța după ‘90 adus de Țiriac. Morariu pe adevăratul nume de familie… Cu Adriana, așa se numește colega Florenței, am cochetat un timp Era un Taur plin de viață, o nebună în sens pozitiv. Trăia dând lecții de tenis. Mă cam îndrăgostisem de ea. Și, cred că ne-a despărțit o gelozie absurdă de-a mea. Prea își evoca iubitul… Nu am mai văzut-o. Sper să nu o fi luat-o înaintea Florenței. Poate a ales libertatea. Ca el, fiul d-lui Viorel…